23 Responses

 1. frans54
  frans54 at | | Reply

  I heb dat doorlopen van allerlei zaken indertijd grotendeels weten te voorkomen door gewoon flink wat overlijdenskaarten te versturen, ook naar alle “zakelijke” relaties. De bank was daarbij een heel belangrijke: die zet zodra ze weet hebben van een overlijden direct alle automatische betalingen en incasso’s stop en blokkeert de boel tot er een verklaring van erfrecht is. Maar hier heb jij nu natuurlijk niet zoveel meer aan. Denk er echter wel aan alles goed op papier te zetten, je moet een en ander ook weer bij de rechtbank verantwoorden. En houdt de met de nalatenschap en met de afwikkeling ervan verband houdende kosten goed bij: als vereffenaar heb je recht op verrekening daarvan.

  (ik neem trouwens aan dat de notaris je ook goed geïnformeerd heeft over de verplichtingen van een vereffenaar van een beneficiair aanvaarde nalatenschap)

 2. Wenz
  Wenz at | | Reply

  Pfff, wat een vicieuze cirkel zeg. Je staat meteen tot aan je neus in de regels en wetten die elkaar flink tegenwerken. Ik kan me goed voorstellen dat dit een allesconsumerende bezigheid is, en je moet ook erg scherp blijven opletten om maar niets mis te laten gaan. Heel veel succes Cin, ik hoop dat je hulp krijgt van alle kanten, en dat die notaris inderdaad alles volledig heeft uitgelegd. Kan me goed voorstellen dat de moed je soms in de schoenen zinkt, wanneer je voor de zoveelste keer het concept van beneficair aanvaarden aan de telefoon moet uitleggen. Sterkte, ik hoop dat het – nu het er eenmaal doorheen is – allemaal snel afgewikkeld zal zijn.

 3. CiNNeR
  CiNNeR at | | Reply

  Nou ehr, de notaris heeft me geen enkele informatie gegeven zelfs. Ben niet van plan nog terug te gaan zolang het niet nodig is, want ga ik niet failliet aan de nalatenschap dan toch zeker aan de notaris. Buiten dat de weinige informatie die hij gaf, niet kloppend was (en drie en een half maand over een verklaring doen ook niet bepaald doorgaans is).

  @frans: begrijp ik hieruit dat ik bij jou wat informatie kan inwinnen over de vereffenaar en verplichtingen die daarbij komen?

 4. frans54
  frans54 at | | Reply

  Ik zou even achter het dakbeschot op zoek moeten, maar ik moet nog ergens de uitdraai hebben in een van de dozen met de afhandeling/administratie van die nalatenschap. Ik kreeg van de notaris uitgebreide info en een uitdraai van de voorschriften voor een vereffenaar. Ik zal vanmiddag wel even wat dozen voor het luik vandaan schuiven en op zoek naar de juiste doos en dat verhaal voor je inscannen.

 5. frans54
  frans54 at | | Reply

  Gevonden, zijn zeven tweezijdig bedrukte A4-tjes dus ik ben wel even zoet met inscannen

 6. frans54
  frans54 at | | Reply

  waren zelfs acht vellen, zijn in vier mailtjes onderweg, ik houd het verhaal wel even bij de hand zodat ik mogelijk wat ervaringswijsheid kan spuien als er nog vragen zijn.

 7. frans54
  frans54 at | | Reply

  Die mail wil niet erg lukken op het ogenblik, volgens mij zit er een storing bij mijn provider, heb al geprobeerd er 8 mails met elk 2 pagina’s als bijlage van te maken, heb vanaf verschillende accounts geprobeert en naar twee verschillende adressen van jou, maar verzenden geeft iedere keer de melding “mislukt” Ik probeer het later wel weer.

 8. desiree
  desiree at | | Reply

  Op deze website staat ook best veel info, maar ik weet niet of het specifiek gaat over hetgeen waar je met Frans het over hebt…
  Misschien al lang bekende link voor je?
  http://www.uitvaart.nl/page_0.html
  Liefs van dees die ook al poosje vader kwijt is aan longkanker.

 9. CiNNeR
  CiNNeR at | | Reply

  @frans: ik heb je inmiddels teruggemailt. de mailtjes komen nu alsnog binnen, sommigen zelfs drie keer. Volgens mij heb ik alles bij elkaar al. Heel erg bedankt alvast, ontzettend fijn om wat hulp te krijgen!

  @desiree: die informatie had ik al gelezen (geb alles wat los en vast zit al opgezocht geloof ik), dankjewel voor de link. Frans heeft een schat aan informatie, denk dat ik daarmee al erg ver kom.

  Dikke knuffel van mij, jij mist je vader ook ontzettend denk ik.

 10. frans54
  frans54 at | | Reply

  Kennelijk komen sommige mails er wel door maar krijgt mijn pc dan weer geen terugmelding van de mailserver dat ze verzonden zijn, volgens mijn mailbox waren er maar vier correct verzonden. Heb in mijn antwoord op je mail in ieder geval de laatste pagina (met samenvatting/schema) er voor de zekerheid nog bijgedaan. Wil zo te zien ook niet verzenden, maar als je hem toch ontvangt geef mij dan even een seintje, anders blijf ik het proberen en heb je die straks ook meerdere keren.

 11. Laurent
  Laurent at | | Reply

  De belastingdienst gaat ook vrolijk door met het versturen van voorlopige aanslagen 2009 voor personen die in de eerste maand van dat jaar overleden zijn, merkte ik.

 12. desiree
  desiree at | | Reply

  Ik vermoedde al dat je website had doorgespit :d
  Maar ja, soms weet je het niet.
  Ik kwam er ook achter dat we beneficiair moesten aanvaarden bij notaris.
  Al een aantal jaren voordien had ik geen echt contact meer met mijn vader overigens.
  Ik heb hem gekend tot mijn vijfde, en weer leren kennen op mijn 22e doordat ik heel veel vragen had en met de man in gedachten ongeveer de hele dag in mijn hoofd zat. Hij was buitengewoon geweldadig als hij had gedronken en leefde dat thuis uit.
  Mijn moeder is moeten vluchten met ons en zo zijn we in Zeeland terecht gekomen.
  Ik wilde weten waarom hij zo was, wie hij was, waardoor hij zo was geweest.
  Ik heb de man leren kennen en toen los kunnen laten.
  Hij had een gezin, vrouw en kinderen opnieuw (gelukkig voor hem).
  Zijn vrouw stierf een jaar eerder aan longkanker 2 jaar na diagnosticering, precies een jaar later overleed mijn vader in twee maanden na diagnosticering.
  Hij wilde niet graag meer dat ik belde in de laatste jaren dus sprak ik met hem af dat als hij behoefte had hij mij zou bellen.
  Hij heeft me pas in de laatste maand dat zijn vrouw terminaal was laten weten dat ze longkanker had.
  Maar ik wilde niet het gezin in dringen op het laatste moment.
  En van zijn longkanker heb ik nooit geweten.
  Twee weken na zijn overlijden en begrafenis kwam mijn half broers/zussen erachter dat ze de erfenis niet konden verdelen zonder mijn handtekening via notaris. En werd het tijd om het me mede te delen.
  Toen was voor mij het boek dicht, sort of speaking.
  Er is nooit geen band geweest, geen verbondenheid, nooit het gevoel gehad te kennen wat een echte vader is, er was voor mij hierin helaas niets te ‘verliezen’.
  Maar lieve Cinner, ik wou dat ik een echte vader had gehad die ik ook echt kon missen, samen had kunnen zijn en verbondenheid had kunnen voelen.
  Dan zou ik veel pijn hebben gevoeld als hij was overleden, ik wens dit mezelf of wie dan ook niet toe om een vader te moeten verliezen, maar ik denk dat het leven mooier en een vader waardevoller zal zijn als er verdriet om is als hij er niet meer zou zijn.
  En dan is de dooddoener, beter iets te moeten missen dan nooit te hebben gehad, toch weer zo’n wijze spreuk die wel ergens op slaat…
  De man leeft nog in me voort, helaas in de vorm als trauma’s die ik als klein kind hiermee opliep, maar zelfs die erfenis probeer ik met vallen en opstaan van me af te gooien.
  Maar ik mis inderdaad een vader, niet de man die het werkelijk was, niet de perfecte man die ‘een vader’ voor me had moeten zijn, maar het gevoel te mogen hebben ervaren dat er iemand voor me zou zijn geweest die op zijn eigen manier me veiligheid en rust had geboden als kind en waarbij ik me met al mijn eigenwijsheden en koppigheid toch voor hem zijn ‘prinsesje’ was geweest.
  Ik begrijp dat voor jou de laatste jaren niet makkelijk zijn geweest omdat je vader het zo zwaar had na en in alles, en je vader geen ‘rolmodel’ zal zijn geweest voor de gemiddelde vader, maar de gemiddelde vader bestaat gelukkig niet.
  Maar we hebben er maar een (meestal dan), en het kan nooit meer overgedaan worden…
  Neem alle tijd voor afscheid en rouw, want je vader heeft het verdiend, je hebt veel verloren
  @};-

  ps, het is alweer twee jaar verder, en na die handtekening heb ik nooit meer iets gehoord van de afwikkeling van de erfenis van de notaris, ik en mijn broer kregen toch niets, maar die afsluiter moet ik nog officieel op papier dus krijgen…

 13. citrientje
  citrientje at | | Reply

  Eigenlijk zouden hiervoor mensen moeten zijn die zulke moeilijke dingen voor je regelen in deze verdrietige tijd.

 14. CiNNeR
  CiNNeR at | | Reply

  @frans: het laatste mailtje heb ik niet meer gekregen. Hopelijk straks dan.

  @laurent: die is voor mijn vader wel meteen stop gezet. Ik kreeg op papier alvast een toekinning van dat bedrag voor heel volgend jaar maar daar heb ik dan weer geen recht op, dus dat moet ik ongedaan maken. Maar ze hebben niet kunnen storten gelukkig. Rot dat er altijd aardig wat mis moet gaan na overlijdens.

  @Desiree: dat is een indrukwekkend verhaal en zal niet makkelijk geweest zijn zo’n jeugd. Wat dat aangaat ben ik blij dat ik zo’n hechte band met mijn vader heb gehad, al is daarom het gemis nu zo zwaar. Inderdaad toch een wijze spreuk. Absurd dat je pas op de hoogte werd gesteld toen je handtekening nodig was. Ook voor jou heeft het een emotionele betekenis, al had je geen contact meer.

  Overigens was mijn vader denk ik wel een rolmodel toch, en meer dan dat. De laaste jaren zijn ook moeilijk geweest omdat ik hem steeds zieker zag worden, plannen zag maken die weer de ijskast in moesten, naar hem kon luisteren maar feitelijk niets voor hem kon doen. Maar we hebben het ook nog heel leuk gehad, gelachen, fijne gesprekken gehad, elkaar enorm veel gesproken. We belden elke dag een uurtje of drie weg met discussieren terwijl we het bijna altijd eens waren en kletsen en praten. Pas de laatste paar maanden zag ik mijn grootste angst werkelijkheid worden en kon er niets aan doen. Het was niet moeilijk door hem maar door hoe het hem verging, ik had het zo graag zoveel beter voor hem gewild. Was hij niet zo ziek geworden, had hij weer een leven opgebouwd na het overlijden van mijn moeder. Hij kreeg gewoon de kans niet.

  Het is soms moeilijk te verwoorden voor mensen die hem of ons samen niet kenden. Zeker had hij een donkere kant, in de jaren hebben we wel ook veel gepraat over dood, euthanasie, ziekte en zelfmoord en meer. Maar over het algemeen kon hij dat heel luchtig doen, voor hem was het geen naar onderwerp om over te praten, hooguit belangrijk om te hebben besproken. Het hoorde bij onze hechte relatie, dat we erover konden praten. Naast zoveel andere onderwerpen en leukere onderwerpen ook. En zoals ik er voor hem probeerde te zijn, was hij er nog veel meer voor mij in alle opzichten. Hij was zeer intelligent, humoristisch en een charmante leuke man.

  Daarom is het gemis extra zwaar denk ik, ik ben meer kwijtgeraakt dan mijn vader.

  Over de PS, dat is toch wel bizar dat je er nooit meer iets van gehoord hebt. Hoor het vaker en heb het zelf ook meegemaakt met een tante, dat zou niet moeten gebeuren. Dan merk je dat er teveel zakelijk gekeken wordt naar nalatenschap.

  @citrientje: die zijn er wel, maar kosten bakken vol met geld. Toch is het ergens ook prettig om zelf te doen vind ik. Het is het laatste wat ik voor hem kan doen. Hij regelde altijd alles tot in de puntjes goed, dat probeer ik nu voor hem af te ronden.

 15. frans54
  frans54 at | | Reply

  Ik probeer het morgen wel weer, heb vanavond niet een mail er uit kunnen krijgen en ook internet is momenteel meer internot, alles loopt vreselijk traag en pagina’s openen vaak of helemaal niet of geven een blank page als resultaat.

 16. CiNNeR
  CiNNeR at | | Reply

  @frans: dan kijk ik morgen weer, alvast bedankt voor het vele werk.

 17. frans54
  frans54 at | | Reply

  @Cin: ik heb je mail ontvangen en geprobeerd die te beantwoorden, (vreemd: mail ontvangen lijkt wel goed te gaan, maar ik krijg er niet een de deur uit) Heb het ook nog via webmail geprobeerd maar die haakt af als ik probeer er een bijlage aan te hangen en zonder bijlage verzenden lijkt ook niet te lukken. Had heel verhaal getypt maar dat is in het luchtledige opgelost: verschijnt niet in uit box en pagina terug werkt ook niet. De klantondersteuning heeft vandaag ook vrij dus ik kom op dit moment niets verder.

  Even kort: neem evt contact op met het kantongerecht en vraag waar je je aan te houden hebt(ik had indertijd een vaste contactpersoon die mij zonodig informeerde over wat en hoe ik aan de kantonrechter moest melden), zolang de kantonrechter je echter niets nadrukkelijk oplegt geldt in principe echter de lichte vereffening en is je voornaamste plicht het maken van een boedelbeschrijving incl. een lijst van schuldeisers. Die moet in principe ter inzage worden gelegd, maar de kantonrechter kan daar vrijstelling van geven (zal dat iha alleen doen als uiteindelijk een positief saldo aantoonbaar is).Als er een positief saldo te verwachten is zal voor de boedelbeschrijving m.i. (in eerste instantie) volstaan kunnen worden met een eenvoudige opstelling met b.v. één post “huisraad”, vermeldt echter alles wat meer dan een “tweede hands goederen” waarde heeft wel specifiek (b.v. verzamelingen, schilderij(en) antiek, sieraden).

  Hopelijk heb je hier alvast iets aan, morgen ga ik eens in de clinch met de klantondersteuning, nu ga ik eens over de oranjemarkt voordat alles wat interessant is verkocht is met dit goede weer.

 18. desiree
  desiree at | | Reply

  😡

 19. CiNNeR
  CiNNeR at | | Reply

  @frans: contact maken met het kantongerecht is een goed idee, die zullen me toch wel rechtstreeks kunnen vertellen hoe en wat. Er zijn verder geen bijzondere verzamelingen ofzo, dus zal wel een beperkte boedellijst kunnen maken denk ik. Dankjewle alvast voor de tips. Ik ga ook eerst maar richting stad, vriend treed op (zit nu even verbijsterd nieuws te kijken)

 20. Frans54
  Frans54 at | | Reply

  Heb je inmiddels de mail met die samenvatting/schema ontvangen? Volgens outlook is hij nu wel verstuurd, maar ik geloof inmiddels niets meer zomaar.

 21. CiNNeR
  CiNNeR at | | Reply

  @frans: heb mail vier b en vier c ontvangen, de laatste is dat schema. Denk dat dat goed gegaan is dan. Zal maandag meteen het kantongerecht bellen en vragen om rechtstreeks contact. Dankjewel voor de mails, heb er erg veel aan!

 22. Angie84
  Angie84 at | | Reply

  Beste allemaal
  Ik zie dat deze berichten al aardig oud zijn maar toch wil ik graag jullie hulp/advies vragen.

  Mijn schoonvader is 24 november jl overleden en ook hier benificiair aanvaard.. nu is t zo dat contact met de rest van de schoonfamilie erg lastig tot stroef verloopt en ik na 5 maanden nu zelf alles over ga nemen mbt de vereffening (als ik t goed zeg)
  Er is niets gedaan terwijl mijn schoonvader onder bewind stond.. Dit schijnt te vervallen op moment van overlijden… ik heb me aardig ingelezen maar heb geen idee waar ik moet beginnen… de woning is inmiddels leeg gehaald en alles is opgeslagen in overleg met de notaris (Dit had 1 van mijn zwagers besproken) maar ik heb geen idee waar ik zou moeten beginnen

  Hebben jullie tips???
  Mvg Angela

  1. CiNNeR
   CiNNeR at | | Reply

   Hai Angie,

   Allereerst gecondoleerd.

   Normaal gesproken wordt er na toekenning van beneficaire aanvaarding door de rechter een testamentair executeur aangesteld, degene die de nalatenschap gaat afwikkelen. Deze persoon zorgt er voor dat het huis leeg wordt gehaald, alle spullen worden verzameld en indien mogelijk verkocht en stelt een boedellijst op. Daarop worden alle schulden en alle bezittingen (spullen, spaarrekening, banksaldo etcetera) in opgenomen. Levert de boedellijst een positief resultaat, dan kan de uitvoerder als vereffenaar een verdeling maken. Gaan de andere erfgenamen akkoord met de verdeling, kan er worden verdeeld en wordt de nalatenschap afgerond.

   Is de boedellijst negatief omdat er meer schulden dan bezittingen zijn, dan gaat de boedellijst naar de rechter. Deze verdeeld dan de schulden en mogelijk spullen of spaargeld onder de schuldeisers. Er is dan geen erfenis en de nalatenschap wordt door de rechter afgerond.

   De vraag is dus vooral of er iemand is aangesteld om de nalatenschap af te wikkelen of dat jij dat mag afhandelen. En of er een boedellijst is opgesteld inmiddels.

   Overigens zou een notaris je kunnen helpen met de boedellijst, die weet precies welke gegevens er nodig zijn.

   Helpt dit iets?

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply