3 Responses

 1. desiree
  desiree at | | Reply

  Je kan beter problemen met de belastingdienst hebben dan dit…
  Na zoveel jaar is er sprake van verjaring bij de belasting.
  Dit lijkt wel levenslang eenmaal op internet…
  Goede reden om elk jaar (of eerder elke week…) geplaatste foto’s en quotes door te nemen en te verwijderen als blogger lijkt erop.

 2. Eric
  Eric at | | Reply

  Volgens mij *kan* Kluun lang niet altijd een fotograaf verbieden een foto van hem te publiceren. Als het een nieuwsfoto betreft, bijvoorbeeld, of wanneer hij de fotograaf ooit heeft toegestaan een foto van hem te maken zonder een voorbehoud over het auteursrecht.

 3. oranjemuziek.nl
  oranjemuziek.nl at | | Reply

  Let op dat je een verschil kan maken tussen foto’s voor redactioneel gebruik en foto’s voor commercieel gebruik! Een foto bij een artikel kan je zien als redactioneel gebruik (behalve misschien als je het artikel vooral gebruikt om een product aan te prijzen.) Commercieel gebruik is als je de foto gebruikt op producten en voor advertenties en logo’s e.d.

  Dit is een verschil wat de Nationale Beeldbank maakt en wat op hun site te lezen is:

  “Alle beelden die wij op de Nationale Beeldbank aanbieden zijn bedoeld voor eenmalig redactioneel gebruik. Wanneer een foto wordt gebruikt ter illustratie van bijvoorbeeld een informatieve of nieuws-gerelateerde tekst, spreken we van redactioneel gebruik. Het is van belang dat de publicatie geen winstoogmerk heeft. Heb je beelden nodig voor redactioneel gebruik? Dan kan je deze eenvoudig aankopen via onze website. We zijn je ook graag van dienst als je op zoek bent naar foto’s voor commercieel gebruik. Onder commercieel gebruik valt bijvoorbeeld:

  Een advertentie of campagne waarin het beeld wordt gebruikt met als doel de verkoop van een bepaalde dienst of een product.
  Het afdrukken van een foto op producten met als doel deze te verkopen. (kalender, mokken, muismatten, etc.)
  Een online publicatie met winstoogmerk. De foto dient bijvoorbeeld ter illustratie van een product of dienst in een webshop. ”

  bron: http://www.nationalebeeldbank.nl/faq_clients

  Dus als we het over de marktwaarde hebben van foto’s voor redactioneel gebruik: Prijzen op de nationalebeeldbank zijn 7 tot 10 euro voor publicatie op een website en in het geval je als website een langdurig contract hebt met een persburo zoals AP of Novum voor nieuwsartikelen, kan het zelfs zijn dat je veel minder dan één euro per foto betaalt!
  Je hebt websites die 10, 20 of misschien wel 100 of meer nieuwsberichten per dag plaatsen met een fotootje erbij, die gaan toch geen 200 euro per foto betalen, dan zijn ze zo failliet toch? En het venijn zit hem dan in de 3x die geeist wordt, zo kom je op een eis van 600 of meer euro voor een foto van een tientje..

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply