5 Responses

 1. Frans54
  Frans54 at | | Reply

  Merkwaardige conclusie dat die statistieken “dus” in Nederland te hoog zijn. De conclusie dat ze in andere landen te laag zijn lijkt mij gezien de voorafgaande mededeling dat het daar minder snel als zelfmoord geregistreerd wordt logischer.

 2. Terrebel
  Terrebel at | | Reply

  En in landen me minder spoorweg springen meer mensen van de daken…Hoogbouw verbieden dan maar? Ik denk dat het zinniger is naar de oorzaken van zelfmoord te kijken.

 3. CiNNeR
  CiNNeR at | | Reply

  @Frans: dat het een eigenaardige conclusie is ben ik met je eens, maar voornamelijk omdat cijfers die een vastgesteld aantal aangeven, nooit ‘te laag’ of ‘te hoog’ kunnen zijn als in dat de cijfers niet zouden kloppen. Dat ze in andere landen te laag zijn omdat de registratie daar juist beter is, lijkt me een verkeerde conclusie. Een accuratere registratie levert eerder een juist beld op dan een vertekening. dat hier ongelukken en zelfmoord al snel op een hoop zouden komen te liggen, duidt dan eerder op vertekening in cijfers. Al moet ik zeggen dat ik er geen geloof aan hecht. Het zal vrij zelden voorkomen dat een ongeluk of een zelfmoord onduidelijk blijft en dat niemand dat zo helder mogelijk wil krijgen.

  @Terebel: precies, het zijn toch niet de bielsen of de hoogbouw die zelfmoordgedachten veroorzaken.

 4. Frans54
  Frans54 at | | Reply

  @Cin: dat de registratie ervan in het buitenland minder snel als zelfmoord plaatsvindt lijkt mij eerder een gevolg van ontzien van nabestaanden e.d. dan van accuratesse, ik heb niet de indruk dat in Nederland gevallen waar het geen zelfmoord betreft door slordigheid toch als zodanig aangemerkt worden.

 5. CiNNeR
  CiNNeR at | | Reply

  @Frans: zo wordt het in het artikel gebracht, letterlijk staat er:

  “Zij benadrukt ook dat Nederland sneller een ongeluk op het spoor als zelfmoord registreert. ‘In verschillende EU-landen moet zoiets eerst wettelijk overtuigend bewezen zijn. Dat zie je terug in lagere statistieken.’”

  Kan me voorstellen dat het de indruk kan geven dat in andere EU-landen soms een zelfmoord niet als zodanig geregistreerd wordt, omdat er niet voldoende overtuigend bewijs is. Maar ik verwacht eigenlijk dat dat zelden gebeurd. De woordvoerster van VWS geeft door de zinsbouw in elk mij de indruk dat Nederland er slordiger mee om gaat waardoor ongelukken als zelfmoord geregistreerd kunen raken, wat ik eigenlijk te absurd vor woorden vind (waarom niet in elk pogen dat goed te onderzoeken).

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply