6 Responses

 1. Frans54
  Frans54 at | | Reply

  Wat mij opvalt is dat van die medicijnen steeds maar één fabrikant wordt genoemd. Dat duidt er volgens mij op dat deze medicijnen nog niet vreselijk lang bestaan en nog een beschermde status hebben. In die periode moet de fabrikant de ontwikkelingskosten terugverdienen en zijn medicijnen altijd duur tot extreem duur: zeker bij een beperkte groep gebruikers kunnen die ontwikkelingskosten er flink in hakken (die kunnen in de honderden miljoenen lopen voordat één bruikbaar medicijn is ontwikkeld {ook de mislukte pogingen die uiteindelijk niet tot een medicijn leiden moeten wel ergens van betaald worden})

  Na afloop van die beschermde periode kunnen ook andere fabrikanten het medicijn gaan produceren. Die geen of nauwelijks ontwikkelingskosten hebben hoeven te maken en dat dus veel goedkoper kunnen. Dan zakt de prijs aanzienlijk. Voordat men over de huidige kosten gaat mekkeren mag men dus best wel even kijken naar hoe verwacht kan worden dat de kosten zich in de toekomst ontwikkelen.

  Een goed voorbeeld is één van mijn medicijnen tegen afstoting: dat kostte in het begin voor mij ongeveer € 20 per dag. Inmiddels is de dosering de helft van wat het toen was, maar de kosten zijn niet de helft: die bedragen nu het middel is vrijgegeven nog maar ca.€ 4,– per dag: de prijs is dus ook spectaculair gedaald!.

 2. desiree
  desiree at | | Reply

  Dank voor de verduidelijking, ik vond het een heel onesthetische zaak zoals de CVZ het naar voren bracht.
  Manipulatie van de ergste soort :-s

 3. desiree
  desiree at | | Reply

  Is het nou onethisch of onesthetisch… of allebei…???

 4. HenK
  HenK at | | Reply

  Wanneer je bedoelt dat er mogelijk een proefballonnetje is opgelaten om te zien wie erop gaan reageren en op welke wijze, dan zou je wel eens gelijk kunnen hebben.

  Binnenkort zal de Trechter van Dunning (of een variant) wel weer in beeld komen…
  http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/archief-6/Tijdschriftartikel/71594/Haal-trechter-van-Dunning-uit-de-la.htm

  “Want iedereen is het er toch over eens dat de kosten voor de zorg onbetaalbaar worden, wanneer we nu niet ingrijpen…”. 🙁

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply