38 Responses

 1. Ctje
  Ctje at | | Reply

  ik ben geschokt!!!

 2. Daan
  Daan at | | Reply

  Nederland staat bekend om zijn tolerantie…. 🙁
  Waar kan ik me inschrijven voor zo’n gratis scootmobiel en uitkering? Lijkt me wel handig…

  Het zijn dezelfde mensen die wel staan te juichen en vlaggen als de gouden koetsmobiel weer door de straten kachelt met koning obesitas en zijn uitkering en uitkering trekkende vrouw en gesubsidieerde kinderen… moeder, broers…

 3. Henk van S tot S
  Henk van S tot S at | | Reply

  Je behoort dus tot de nozems van de 21e eeuw 😉

  Wat ik me afvraag:
  zijn er wel leen-duwrolstoelen of wordt iedereen die niet zelfstandig loopt min of meer geweerd?

 4. Thian
  Thian at | | Reply

  mijn hemel
  wat een afgrijselijk stuk

  ik vroeg er niet eens om en kreeg al te horen dat ik niet in aanmerking kwam
  voor een scootmobiel… ook niet voor vervoer op maat
  wel voor een aangepaste fiets, maar dat gaat niet goed, omdat mijn ene been korter is
  dus werd de fiets mee terug genomen, en moet ik fietslessen van de ergotherapie, dan wordt beslist of ik het wel kan!

  zouden dementerende wel het museum in mogen
  ik heb een keer met een mw gelopen en had niet door dat ze steeds de koordjes die
  er gespannen waren vast hield, dat blijk het alarm te zijn, we kregen dus begeleiding 🙂
  die deden netjes de deuren voor ons open

 5. desiree
  desiree at | | Reply

  Ik trek helemaal grauw weg bij het lezen van je stuk…
  Ik ben benieuwd naar de motivatie van het Rijks waarom het wordt geweerd precies want dat lees ik er niet uit (ben misschien kippig)
  Maar de stukjes teksten daaronder…, het valt me op dat tegenwoordig iedereen zijn zegje moet doen en dat het zeer vaak weinig van de constructieve is, compassieloos en medeleven en dogen loos. Komt dit voort uit de anoniemiteit waarin men dit schrijft?
  Ik zou ze stuk voor stuk wel eens willen zien wie dit soort dingen schrijven.
  Ik kan er eerlijk gezegd niet bij, dat men zo iets lelijks schrijft.
  Maar ik ben toch niet de enige die zich dit afvraagt lees ik hier 🙂
  Gelukkig zijn er nog gezonde mensen, weliswaar met scootmobiel en/of rolstoel of ander alternatief behept maar met nog een boel gezond verstand! God zij dank!!!

 6. esther
  esther at | | Reply

  Absurd! Iedereen moet gewoon naar binnen kunnen. Zijn ze nou helemaal van de pit gerukt.

 7. esther
  esther at | | Reply

  Pot 🙂

 8. HenK
  HenK at | | Reply

  “Durf het bijna niet meer te vragen maareuh .. Wat vindt u? Heeft het Rijksmuseum gelijk of riekt dit naar een beetje discriminatie?”

  En ik durf na het lezen van dit blog bijna niet te schrijven, dat ik begrip heb voor het weren van scootmobielen uit het Rijksmuseum. Er rijden nogal veel brokkenpiloten rond en da’s niet zo erg wanneer er bij AH een display wordt omgereden, maar in het Rijksmuseum zou ik het risico ook niet nemen.
  Er zijn rolstoelen beschikbaar en begeleiders hebben gratis toegang.

  Natuurlijk zijn de geplaatste reacties trieste voorbeelden van waar ‘hufters’ tegenwoordig blijkbaar dagelijks hun plezier aan beleven… het vanuit de anonimiteit bewust kwetsen van anderen. Maar het staat eigenlijk los van scootmobiel en Rijksmuseum…

  1. elfje
   elfje at | | Reply

   ik ben het helemaal met je eens een scoot is voor buiten,en niet binnen 🙂
   wel vind ik idd erge gemenen opmerkingen,tot ze zelf wat gaan mankeren !
   en ja ik zit in een rolstoel,en heb een vervoersmiddel voor buiten,en daar ga ik niet het museum mee in !

 9. Captain Corsaire
  Captain Corsaire at | | Reply

  Zoals altijd is het bij de scootmobilisten ook weer een kleine groep die alle scootmobielberijders een slechte naam bezorgd. De portier kan aan de gezichten van de mensen die met hun voertuig het museum in willen niet zie of ze voorzichtig zullen rijden of niet. Ik kan me voorstellen dat men om het risico op beschadiging van de tentoongestelde kostbaarheden te voorkomen besluit om dan maar geen scootmobielen toe te laten.

  Mijn vrouw was in haar laatste jaren ook scootmobielgebruikster en zij ergerde zich bont en blauw aan lieden die volgas op hun scootmobiel tussen het winkelend publiek door stormden.

 10. Thian
  Thian at | | Reply

  euhhh in welke auto?

  nee hoor cinner,
  mijn gewicht en dat een scootmobiel veel te hard gaat
  op de stoep en dat dat gevaarlijk is en ze mij bloijkbaar als snelheidsmonster zag
  veroorzaakte meteen de beslissing geen scootmobiel

  laat ik nou als de dood zijn voor brommerrijden omdat dat te hard gaat
  en ik er niet zo erg bij ben euh in contact met mijn hoofd
  en dat ding met stoppen niet overeind kan houden
  want dat stelde mijn woonbegeleidster voor

  en op de fiets ben ik echt een gevaar op de weg gezien ik zomaar val
  en problemen heb met op en afstappen en dus door moet blijven fietsen
  tot het bittere eind zeg maar, net zo iets als rollerscates dat je een boom moet omhelsen
  om te stoppen…

  dus wat gevaar betreft ….
  ach ik wil graag de 3 wielfiets,
  als de uitleg was geweest voor ik er op zat was het een stuk beter gegaan

  euh en achter een rolstoel en met een rugzak in een museum
  ben ik ook een gevaar er is me vaak gevraagd mijn rugzak af te doen
  de rolstoel met dementerende laten staan, hadden ze liever niet
  gezien ik een groep van vaak 10 rolstoelen leidde
  wat ook verwarring gaf met maar 2 liften bv
  achter een rolstoel zie je nou niet altijd waar de voetsteunen achter blijven hangen
  en mensen die dementeren zijn verrassend en houdt je ook in de gaten
  enne het was ook nog mijn werk
  en dan vergat ik ook nog de maaltijd afte rekenen….
  maar ging altijd daar terug voor hoor…

 11. Thian
  Thian at | | Reply

  er is ws een ergotherapeurte gevonden dus ik ben benieuwd of die naast me gaat rennen
  zoals bij kinderen 🙂

  Ja he? nogal wat gevaar, zal dan ook maar niet gaan auto rijden
  net als jij 🙂

  er zijn veel mensen een gevaar hoor, kijk maar eens naar winkel en kinderwagentjes
  die krijg ik nogal eens op mijn hielen, nou meld ik dat alleen maar en ben gelaten
  maar als ik zie dat mensen oversteken en hun kinderen zonder uitkijken
  zo onder de metro steken of onder een auto zoiets van die gaat toch eerst… ?????
  een wagen voor tweekinderen nog beter… voor moeder of vader dan he?…
  dan heb ik echt mijn vraagtekens
  dat rijdt ook zonder kijken rond in het museum
  euhh niet met winkel wagentjes neem ik aan
  mischien een verdwaalde dakloze

 12. Freek
  Freek at | | Reply

  Een deel van de redenering gaat natuurijk (no pun intended) ‘mank’. (Whats new?). Ik zelf heb b.v. een uitstekende rechterarm en hand (en vroeger ook been maar die is door jarenange overbelasting tikkie versleten en had helaas geen garantie). Gevolg: ja ik loop maar na (afhankelijk van themp. is dat na 50/100 meter voorbij). Ik kan dus uitstekend overweg met de scoot. Met een rolstoel echter ben ik alleen maar erg goed in het rijden van rondjes. Dat kan leuk overkomen maar na een cirkeltje of 5 wordt het vervelend en heb je nog niets van b.v. het museum gezien dan de entreehal.
  Het klopt dat er ‘scooteraars’ zijn die hun hulpmiddel ‘misbruiken’ door b.v. te snel (dus niet aangepast aan de omstandigheden) te rijden. Er zijn ook automobilisten die met 70 kmh door de stad rijden. Sluiten we dan de hele stad maar af voor alle automobilsten?
  Waar ‘gebruik’ is zal helaas ook ‘misbruik’ zijn maar om alle ‘gebruikers’ te gaan straffen voor een paar ‘misbruikers’ gaat m.i. te ver.

  Wel denk ik dat er een evaluatie mag plaatsvinden onder de scootgebruikers. Om te beginnen de vrije (2e hands maar ook nieuw) verkoop klopt niet. Wie hem niet van de WMO krijgt heeft hem dus blijkbaar niet nodig. En dus mogen zij hem niet gebruiken.

  Dat klinkt hard maar er is inderdaad een wildgroei gaande in sommige (b.v.) winkelgebieden.

  Ook een evaluatie op basis van ‘gebruiksvermogen’ vindt ik een valide optie. Wie echt niet (meer) in staat is het ding veilig te besturen moet hem inleveren en/of een ander hulpmiddel toegewezen krijgen. Het is tenslotte een voertuig dat zich ook veilig in het verkeer moet kunnen begeven en als de bestuurder daar niet meer toe in staat is moet een andere oplossing gezocht worden.
  Heel veel (veel te dure) scoots staan in de berging te beschimmelen omdat de bestuurder er eigenlijk niet (meer) op kan, of durft, te rijden (16 km/h kan best snel zijn) en als zo iemand dan één keer per jaar toch maar het winkelcentrum in trekt kan dat inderdaad (gebrek aan routine) een gevaar voor anderen (en zichzef) zijn.

  De scoot kan een geweldig en vrijmakend hulpmiddel zijn, maar er wordt nu te gemakelijk mee gegooid naar een gehandicapte zonder echt te kijken of het wel het optimale hulpmiddel is.

 13. Jet
  Jet at | | Reply

  Het is een groot schandaal – uitsluiting, discriminerend.

  Past wel bij onde huidige rechtse samenleving, dat wel

  Binnen de WMO en politiek blèhrt men : zelfredzaamheid moet worden gestimuleerd ( alsof mensen dat niet waren.. )
  Maar hier moet men weer de afhankelijke mens met beperking zijn die zich braaf laat duwen door een begeleider die van te voren geregeld moet worden ??

  De weg naar een inclusieve samenleving blijft maar ver weg..

  Ik heb zelf MS en heb de scootmobiel toegwezen gekregen als meer dan een vervoersvoorziening. Dus ook als hulpmiddel.

  Ik kan er bijv. zelfstandig al mijn boodschappen mee doen en ben daarmee dus precis zoals men wil – zelfredzaam
  Nee , ik kom ( nog ) niet in aanmerking voor een electrische rolstoel. Dat feest komt in een volgende fase van mijn ziekte.

  Weet u trouwens wat een Elro de samenleving kost ?
  Moeten de AWBZ gelden dan maar weer stijgen omdat mensen geen rekening met elkaar wensen te houden (?)

  Zonder mijn scootmobiel heb ik daar dus hulp bij boodschappen doen nodig. Wie gaat dat dan doen.
  Vrijwilligers (?)
  Hou toch op. Als ik iets kan bevestigen vanuit eigen ervaring is dat je eerder gebrek aan hulp hebt dan dat je diverse blikken vrijwilligers en vrienden ongeopend in de kast hebt staan.

  Gelukkig heb ik geraniums .

  Het is ook niet zo dat je maar aan kunt vragen bij een WMO wat je wilt. Vaker is het zo dat je langs de rechtbank moet om de hulpmiddelen te krijgen die jouw echt helpen. Werkelijk voor de meest normale zaken, zoals een goed geschikte rolstoel bijv. moet je een strijd leveren.

  Ik zie vaak oudere mensen op een scootmobiel verkeersregels aan hun laars lappen. In verband met de vergrijzing zie je natuurlijk erg veel scootmobielen in de openbare ruimte

  Wat er dus moet gebeuren is dat men beter kijkt of mensen in staat zijn een scootmobiel te besturen. Dit is dus aan de wetgever en het moet niet zo zijn dat jong gehandicapten / chronisch zieken die hun scoot prima onder controle hebben hier de dupe van moeten worden.

  Verbetering van indicatiestelling dus

  maar ook voor de mensen die zelf een scoot aanschaffen
  Je zou bijv, kunnen zeggen dat mensen, vanaf 70 bijv. een test moeten doen. Net zoals ik dat ook moet iedere 3 jaar ( op eigen kosten van een inkomen op bestaansminimum !) voor behoud van mijn rijbewijs
  En wat je minimaal moet weten in het verkeer (ook op een scootmobiel ) is dat rechts voor heeft bijv.
  Ik noem maar iets.

  Ik vind ook dat mensen zelf moeten durven erkennen dat zij het apparaat niet onder controle meer hebben. Eigen verantwoordelijkheid moeten nemen naar hun medemens dus.
  Ik zeg niet dat , dat makkelijk is.

  Mijn scootmobiel heeft een zeer kleine draaicirckel. In winkels staat mijn scoot op ‘ slakstand ‘ omdat ik me bewust ben van mobiele mensen om me heen. Mijn lijf laat het afweten maar mijn koppie is nog helder en ik heb mijn scoot zeer goed onder controle.
  Ik communiceer altijd duidelijk en vriendelijke met de mobiele mensen om mij heen –
  die regelmatig helemaal geen rekening met mij houden en dat ik ook mag deelnemen aan onze samenleving ( of

 14. Anneke Bakker
  Anneke Bakker at | | Reply

  Om antwoord te geven op je laatste vraag. Nederland is in grote mate aan het discrimineren geslagen. Met politici als Van Rijn en Schippers voorop in de polonaise.

 15. Freek
  Freek at | | Reply

  Jet. Je brengt beter onder woorden wat ik probeerde te zeggen

 16. Hippo
  Hippo at | | Reply

  Sommige scootmobielers zijn een gevaar op de weg. Is dat een reden om ze binnen te weren? Ja, mits je die regel ook doortrekt naar andere gebieden: sommige automobilisten en motorrijders zijn een gevaar op de weg, dus alle wegen afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. Net zo logisch.
  Zorg dat een scootmobieler een rijtraining krijgt. Mijn oude buurman was levensgevaarlijk in zijn scoot, maar dat had vooral met zijn alcoholconsumptie te maken – in een auto zou hij nog gevaarlijker zijn geweest.
  Ik heb geen scootmobiel, maar lopen kost me moeite. Ik wil best naar het Rijksmuseum, en oh wat luxe (blergh), ze hebben leenduwrolstoelen. Moet ik wel zelf iemand meenemen om me te duwen. Verplichte afhankelijkheid?
  Mensen _kiezen_ niet voor een scootmobiel. Ze zijn er noodgedwongen van afhankelijk. En kennelijk verliezen ze daarmee ‘automatisch’ normale rechten als de mogelijkheid van een museumbezoek. En zo zijn er nog zoveel andere ‘drempels’.
  Wie niet fit is, moet blijkbaar maar dankbaar zijn voor de brokjes die ‘m toegeworpen worden…

 17. Rollend door het Rijks « CiNNeR
  Rollend door het Rijks « CiNNeR at |

  […] De scootmobiel, het Rijksmuseum en de gezonde hufter Apr […]

 18. Cisca
  Cisca at | | Reply

  En toch…Mijn dementerende vader is destijds 3x getest in de praktijk of hij veilig met een scootmobiel de straat op kon. Dit kon hij niet. Was het overzicht kwijt. Hijwas witheet hierover en riep constant dat hij dan wel zelf met de al aanwezige scootmobiel van mijn moeder op stap zou gaan.Het is er gelukkig nooit van gekomen. Kan je je het voorstellen??? Onverzekerd en gevaarlijk in het verkeer buitenshuis. Je moet er niet aan denken wat die man aan had kunnen richten.Om mijn vader in het museum los te laten.. ik moest er niet aan denken.Breng me ook op de volgende vraag. Als je zelf de middelen hebt om een scootmobiel aan te schaffen is er eigenlijk geen haan die er naar kraait.Als je jezelf geschikt acht om zoiets te hanteren kan dat gewoon.En over die fijne meelevende maatschappij…Af en toe ben ik er erg aan toe om in een hut op de hei hier een boek over te schrijven. Heb ik ook van niemand last.Soms ga ik hierover met iemand in discussie. Dan is het altijd.. ja, maar we bedoelen jou hier niet mee. Jij bent gewoon anders. Nou het gaat wel over mij. Ik ben ok die gehandicapte die profiteert van een uitkering en huishoudelijke hulp. Die zonder rollator en auto(eigenlijk te duur) niks buiten de deur kan doen. Hulp vragen heb ik wel afgeleerdGeen tijd of je moet wel zelfredzaam zijn. Niemand kan er iets aan doen dat ik gehandicapt ben en gunt mij een een gezond leven.Gewoon je schouders eronder en dan kan je alles zelf wel.Uiteindelijk heeft men veel bewondering hoe ik me door het leven sla.En dat nog wel zonder hulp!!!Ik doe inderdaad de dingen die ik kan en wil doen.En dat is niet zoveel meer. Maar ik red het nog. En voor de rest. Ik ben heel stil geworden en het wordt erg stil om me heen. Dat is voor iedereen prettiger. Mijn medemens voelt zich niet verplicht en ik geen last meer van waanideeen en opmerkingen van een ander.Dit klinkt bittermaar dat ben ik niet.Dat doe ik mezelf niet aan. Het is zoals het is . Ik ben blij met de dingen die ik wel kan en doe en dat geeft geestelijk rust

 19. Freek
  Freek at | | Reply

  met name in de 2e kamer zouden wel een paar gehandicapten mogen zitten. Misschien dat er dan bij ” bezuinigings’ maatregelen ook een aan ons gedacht wordt.
  Nu zijn we gewoon een annonieme, bezuinigbare, kostenpost. Sterker nog, we kunnen heel veel (op sommige terreinen zelfs meer dan anderen (denk stephan hawkins)) maar 99% van de keren mogen we niet.

 20. Hippo
  Hippo at | | Reply

  Er is een man in de Tweede Kamer met een rolstoel, ik zag ooit dat het spreekgestoelte keurig zij het wat moeizaam werd aangepast zodat hij vanuit zijn rolstoel zijn verhaal kon houden. Ik weet niet meer wie het was.

 21. Freek
  Freek at | | Reply

  ik wel, (maar niet meer naam) was een pvda fractiemedewerker maar die is helaas (bij mijn weten) overleden

 22. Hippo
  Hippo at | | Reply

  Dat is dan heel kort geleden gebeurd, zag ‘m 1 of 2 weken geleden nog, asl woordvoerder op een onderwerp, dus als Kamerlid.

  1. Anneke Bakker
   Anneke Bakker at | | Reply

   Otwin van Dijk van de PvdA, maar hij moet naar boven worden gereden terug naar zijn plek in TK, dus helemaal toegankelijk is TK ook weer niet.

 23. Freek
  Freek at | | Reply

  Da hobbelt/rijdt er iemand anders rond wat ik nog niet wist

  Heeft vast gezondheidszorg NIET in zijn portefuille. Stel je voor een ‘deskundige’ in de kamer. Dat kan natuurlijk niet

 24. Cisca
  Cisca at | | Reply

  Ik heb die politicus in de rolstoel regelmatig in de kamer aan het woord gezien. Ik volg regelmatig de debatten. De naam ben ik ff kwijt. Eerst was ik erg benieuwd naar hem. Toch wel apart te horen wat hij zou verkondigen. Mijn broek zakt daar van af.Vol verve praat hij over alle bezuinigingen en dat de mens ook niet zo gepamperd moet worden. Alle kansen krijgen en zelf initiatief nemen. Alle hulp blijft geborgd voor degenen die dit nodig hebben.Kortom de hele wereld ligt open met alle mogelijke hulp voor chronisch zieken en gehandicapten. ALS MEN MAAR ZELF WIL!!!.Ik moet toegeven dat het politiek een goede zet is om zo’n figuur als spreekbuis over dit onderwerp neer te zetten. In de praktijk zie en hoor ik als vrijwilliger de gevolgen van de bezuinigingen. Veel mensen die al geen kant bijna meer op konden, kunnen het letterlijk nu helemaal niet meer.En een vaak laag inkomen wordt nog lager .Het ligt er wel degelijk aan wat je zelf aan geld hebt en hoe je omgeving en/of naasten willen en kunnen bijspringen met hulp.

 25. Jet
  Jet at | | Reply

  Otwin van Dijk ( pvda ) geniet zelf een pgb.
  Daarom kan hij zijn werk in de tweede kamer uitvoeren met eigen regie

  Maar hier hoor je hem nauwelijks over. Juist hij zou keihard van zich moeten en kunnen laten horen op het gebied van behoud PGB als keuze optie voor iedereen
  Maar neen

  Als zijn pgb wegvalt heeft hij iig geld genoeg over om zelf de zorg die hij nodig heeft in te kopen van zijn riante inkomen.

  Gehandicapte mensen zijn dus net mensen 🙂
  Ziet u , er is geen verschil- ook niet in hufterigheid ( excuus voor mijn woordkeuze .. )
  Het is dus niet zo dat iemand in een rolstoel in de politiek zich automatisch harder maakt voor gezamelijk belang..

  1. Anneke Bakker
   Anneke Bakker at | | Reply

   Dat valt mij inderdaad ook op. Ik had (veel) meer van hem verwacht. Heb zelfs – omdat hij het vaak over pgb had – op hem gestemd. Nou, dat had ik beter niet kunnen doen….

 26. Dhr. Visser
  Dhr. Visser at | | Reply

  Ik heb begrepen dat ze toch aan het overwegen zijn om ook mensen met een beperking toe te laten.

  laten we het hopen! 😀

 27. yolanda vega
  yolanda vega at | | Reply

  Ik zit al 9 jaar op een scootmobiel . rij zelfs met de museumnacht en overal in winkels .
  Denken mensen dat ik voor mijn plezier erop rij heb al sinds mijn 11de jaar rugklachten en beknellingen in mijn rug wegens dubbele hernia kan je niet zien .
  Mijn plezier was dat ik naar een museum kon gaan . Nu ook niet meer van de 45 musea nog maar 3 toegangelijk in amsterdam met een scootmobiel.
  Wie moet mij duwen en ik kan zat mensen die alleenstaande zijn , moeten die thuis blijven???
  mijn man werkt en ik moet extra vering hebben daarom een scootmobiel en niet een gewone rolstoel .
  Oke kan ook de museumjaarkaarten inleveren weer minder geld voor jullie .
  ik nam ook mensen mee in totaal 5 kaarten man,dochter,ik,vriend,vriendin weer 300euro minder
  groetjes van een EX-BEZOEKER

 28. Saskia van Dieren
  Saskia van Dieren at | | Reply

  We moeten het Rijksmuseum gewoon boycotten er hangt daar toch alleen maar oude lelijke troep ik hoop dat ze ooit failliet gaan en over de reacties van de mensen ben ik ook niet verbaasd typisch deze tijd de mensen zijn erg dom qua inteligentie wie heeft er een handicap? en dat je soms wat omrijdt in een winkel dan moeten ze maar meer ruimte creeren kinderwagens zijn er o.a. ook anno 2015 mag je dat best verwachten en anders ga ik naar de concurrent waar ik wel goed naar binnen kan met de scootmobiel(die ong dezelfe artikelen verkopen) hebben ze in het verleden geen bezoeker gehad die met een mes een schilderij moedwillig kapot maakte wat ze wel zouden kunnen vragen aan een scootmobielrijder is om de scootmobiel op schildpad snelheid te zetten en de meeste spullen die ze daar hebben hangt aan de muur (dus de ik snap het niet dat het voor het hele museum oppervlakte geldt).

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply