Half juni dit jaar moest ik beginnen aan het afbetalen van mijn studieschuld. Viel net in de WAO dus meteen een draagkrachtmeting aangevraagd op het lopende jaar. Snel bericht gekregen en afbetaling werd op nul gesteld. Plus dat ik niets hoefde te doen zolang mijn situatie niet veranderde, de draagkracht zou komende jaar gewoon doorlopen. Mooi geregeld dus!

Tot twee weken terug dan. Toen ik volgens de IB-groep bakken geld meer zou gaan verdienen en dan kon ik best 104 euro betalen!?! Woeaaaah, paniek, alarmbellen!! Dus telefoontje er tegen aan. “Ja mevrouw, u hoeft geen draagkrachtmeting meer aan te vragen, maar wel een peildatum-verschuiving. We hebben gekeken naar u salaris van 2001, voordat het inkomen zakte” Heu? Als ik zes maanden geleden een peildatum verschuiving aanvraag omdat ik zestig procent (!) in inkomen gedaald ben en dat voor vijf jaar is vastgesteld, dan is het toch zeker logisch dat dat het jaar daarop ook geldt? “Nee dat is helemaal niet logisch! U mag trouwens wel haast maken, anders moet u de eerste maanden het hoge bedrag betalen” Smeken en schelden (onder het mom ‘ik weet wel dat jij er niets aan kan doen maar ja, ik krijg jou aan de telefoon’) hielp niet dus of het dan snel opgestuurd kon worden. Wel gaf hij nog toe dat het eigenlijk hun fout was maar ja, de clienten draaien altijd voor hun fouten op nietwaar. Achterlijk zootje.

Na twee weken en nog een scheld telefoontje kreeg ik dan gisteren een formulier. Maar de IB-groep zou de IB-groep niet zijn als dat precies het verkeerde formulier was hee! Weer bellen en nog bozer worden. Uitstel van betaling gevraagd omdat vanwege hun fout ik nu in januari 104 euro zou moeten ophoesten (“ach mevrouw, dat is toch maar eenmalig en de maand daarna zal het wel geregeld zijn” Verdomme 1/7 van mijn inkomen trut!!) maar dat ging niet door. Kan niet, mag niet en wil niet. Maar ze zou snel een formulier opsturen hoor! Yeah RIGHT dacht ik nog.

Maar hee, vandaag kreeg ik een formulier en welja, het goede ook nog. Alleen kwam ik er nu achter dat het niet in te vullen was. De vraag ‘is u inkomen 15% gedaald met vorig jaar’ moet ik namelijk met ‘nee’ beantwoorden en dan krijg je geen draagkrachtmeting. *ZUCHT* Waar is de telefoon ..

Nu een aardige mevrouw die zou gaan navragen en mij terug zou bellen. En dat zelfs binnen een uur ook deed! Jammer dat dat pas lukt na drie telefoontjes en een verkeerd formulier maar ach, niet zeuren. Hoewel, de oplossing was wel wat dubieus. Ik moet nu met spoed het formulier toch maar invullen en alle inkomensgegevens meesturen van afgelopen jaar. Dan kan ik in januari nogmaals eenzelfde formulier aanvragen, opsturen en opnieuw alle bescheiden meesturen voor de uiteindelijke draagkrachtmeting.

Goed, nu moet ik binnen zeven maanden dus drie keer dezelfde aanvraag indienen met dezelfde gegevens en dezelfde bescheiden om geen enkele verandering whatsoever aan te geven. En dan blijven zeiken dat ze het zo druk hebben!