Sinds een week of twee staat deze log online. Begonnen om weer iets leuks om handen te hebben en te zien of ik nog maar iets van webdesign uit mijn geheugen kan plukken. En als je dan toch gaat loggen, dan maar goed. Dus aanmelden bij de loglijst en andere lijsten, rondsnuffelen in loggend nederland.  Goh leuke nieuwtjes her en der, ook maar wat nieuwssites afstruinen dan maar. Ook leuk: jagen op bizare, leuke, vreemde, speciale plaatjes en/of sites via Google. En hup, een geheel nieuwe, tijdrovende verslaving is geboren.

Maar loggen is een merkwaardig fenomeen merkte ik. Duizenden hebben schijnbaar de behoefte elke dag te melden wat hen gebeurd is, hoe het leven er voor staat, welke nieuwtjes ze gespot hebben, hoeveel ze aangekomen cq afgevallen zijn, wat ze eten of hoe ze het klaarmaken, hoe de gehele famillie inc. huisdieren eruit zien, welke muziekjes ze draaien, welke boeken ze lezen, tv-programma’s ze bekijken, hun billen, borsten, penisen eruit zien of hoe het humeur is die dag. Een enkeling vecht zelfs een hele famillie-vete uit via het net.

Buiten het voor de hand liggende exhibitionistische karakter, kwam ik er achter dat loggend nederland een geheel eigen gemeenschap gevormd lijkt te hebben. Loggers bezoeken elkaar via de log’s, de loglijsten en de referrers, prijzen elkaar aan, kraken elkaar af of vechten een halve oorlog uit over gejatte lay-outs, gejatte nieuwtjes of wat er dan ook te jatten valt. Sommigen zien elke dag in de loglijst te komen zonder dat ik er een enkele update aan kan ontdekken, zal een sport op zichzelf zijn. Kortom: loggers houden zichzelf in stand! Er hoeft geen enkele andere lezer aan te pas te komen om een log draaiende te houden. Een statistiek-teller ontbreekt op geen enkele log terwijl het eigenlijk al bekend is, ‘vandaag kwamen er x mede-loggers een kijkje nemen’. Merkwaardig wereldje dus toch?

Verder werd wel duidelijk: loggen is populair onder nederlanders. Pivot zou zijn forum bijna in het nederlands kunnen gaan opzetten, de enkele verdwaalde canadees is de webmaster en de rest lijkt wel uit the Netherlands te komen en in dutch te loggen. Past wel bij het ‘gezellig’ en ‘koffieleuten’ maar toch…

Zelf doe ik er natuurlijk net zo hard aan mee, dat moge duidelijk zijn.