De kop is er af, het serieuze werk kan beginnen, verkiezingstijd is aangebroken en vandaag was het eerste Lijsttrekkersdebat op RTL4. Enkel de partijen die een eventuele kans op een plaatsje in het kabinet hebben deden mee: Balkenende (CDA), Zalm (VVD), Bos (PvdA) en Marijnissen (SP). Het Soundmixshow-idee had plaasgemaakt voor een waar voetbalwedstrijd-concept, het moet wel bij de commercielen passen nietwaar.

De voorbeschouwing met Herman Heinsbroek, journalist Jan Tromp en mediatrainer Pauline van Aken gaf de nodige informatie over lichaamstaal met in het achterhoofd de vraag: hoe te scoren in een debat. Nog even Melkert goed door het slijk halen onder het mom ‘zo moet het dus niet’ en ‘de goede man kan geen krassen genoeg op zijn ziel krijgen. Zo komen we er goed in! Moch je het gemist hebben, op de RTL-site wordt het nog even extra uitgelegd.

Het debat werd geleid door Frits Wester, je weet wel die leuke kale man die altijd bij Barend & Van Dorp rondhangt op vrijdag. Jammer dat hij nu geheel volgens commercieel concept niemand liet uitpraten, er flink wat eigen mening doorheen strooide en blijkbaar de indruk had dat hij een wedstrijdje interrumperen aan het spelen was. Hij wist wel voortreffelijk de verhoudingen in het debat te typeren, ‘het gaat tussen de stropdassen en de stropdaslozen’. Zie je wel, politiek is niet zo moeilijk. Who needs Jip en Janneke.

De politici hadden duidelijk wat opgestoken van Pim. Blijven glimlachen was er goed ingestampt, met af en toe een serieuze frons. Grapje er tussendoor, allemaal hard mee bulderen van de lol en een ‘kijk eens hoe ontspannen wij samen kunnen kleppen-sfeertje’. Natuurlijk mocht ook het vingerwijzen, handenwapperen en stem verhefen niet ontbreken, af en toe gecombineerd met ietsje uit de stoel komen. Praktijkvoorbeelden noemen was ‘hot’ deze keer, laat merken dat de kiezer voorop staat! Zoals ze bij de Idols jurering zouden zeggen ‘de performance is flink goed opgepoetst, kan zien dat jullie daaraan gewerkt hebben. Jammer dat het ten koste ging aan de inhoud. Ik weet dat jullie beter kunnen’

Vervolgens tijd voor nabeschouwen door de voorbeschouwers. Herman Heinsbroek wist een mooie rits sacastische opmerkingen te plaatsen over ‘Jan’ en ‘Gerrit’, hij is ook zo lekker informeel he? En insider information, altijd leuk. Vond het ook ‘zooooo jammer’ dat hij zelf ‘niet mee mocht doen’. Maar gelukkig gaf RTL 4 hem toch maar mooi de kans zijn concurentie plat te branden. Pauline had ook mooi opgelet. “zag je hoe hij zijn hoofd scheef hield. Nou dan heb je geen vertrouwen in wat je zelf zegt hoor!” En zo volgde een prachtige analyse over knipperende ogen, wapperende handen en zenuwachtige trekjes. Jan Tromp wist nog even de vergelijkingen met Pim te leggen en de nabeschouwing was compleet.

Wat hebben we er nu van opgestoken?

 • Frits Wester weet het altijd beter
 • Wist je al dat Pauline mediatrainer is?
 • Balkenende gaat steeds meer op Harry Potter lijken
 • Zalm had met het Paarse kabinet willen breken over het integratievraagstuk
 • De uitspraak ‘nederland is vol’ levert applaus op tegenwoordig?
 • Wat heeft Zalm een paardengebit?
 • Marijnissen wil nog wel eens boos worden
 • Wouter Bos wil nog steeds zijn zin afmaken
 • Balkenende en Zalm hebben een stropdas om!
 • Bos en Marijnissen hebben geen stropdas om!
 • Als je je hoofd scheef houdt, twijfel je aan je eigen woorden
 • Wist je al dat Pauline mediatrainer is?
 • Iedereen kent iemand die slachtoffer is geworden van zinloos geweld
 • Zinvol geweld is als je iemand op zijn smoel slaat om een ander hulpeloos wezen te verdedigen
 • Wouter Bos vind dat je dan best iemand’s kaak per ongeluk kan breken
 • Zalm vind dat je dan niet veroordeeld mag worden
 • Heinsbroek lijkt de kiezers aan te raden op geen van vier partijen te stemmen
 • Pauline snapt absoluut niet waarom de LPF niet mee mocht doen, Tromp en Heinsbroek eigenlijk stiekem ook niet
 • Wist je al dat Pauline mediatrainer is?
 • Marijnissen wil niet met Zalm, Balkenende wil wel met Zalm, Zalm wil soms wel en soms niet met Balkenende, Balkendende wil misschien wel met de LPF tenzij Zalm dat niet wil en die wil het niet, Bos wil met iedereen wel, Balkendende wil niet met de Christen Unie.

Het was een leerzaam avondje.