Pap 4 en Conisatie

Sinds ik eind december verteld heb dat ik een conisatie moest ondergaan vanwege een pap 4 uitstrijkje, merk ik dat ik steeds vaker gevonden wordt op de trefwoorden ‘conisatie’ en ‘voorstadium baarmoederhalskanker’. Zelf heb ik daar ook op gezocht maar buiten de algemene informatiefolder was er niet zoveel te vinden. Zeker niet over hoe mensen de ingreep en de eventuele nasleep daarvan ervaren hebben.

Vandaar dat ik heb besloten om er een pagina voor op te zetten. In elk geval met mijn verhaal maar hopelijk zijn er ook andere vrouwen die hun verhaal willen vertellen. Mijn verhaal zal ook wat vertekenen, aangezien ik ME heb en dat wat meer nasleep blijkt op te leveren. Het staat even in de kinderschoenen maar zal er van de week werk van maken. Omdat ik nog in de verbouwing zit heb ik maar even een klein menuutje links weggeplempt, dan is het in elk geval vast te vinden.

Comments (5)Previous

Proeftijd voor politici

Next

Opnieuw WAO

5 Comments

 1. ls

  Hallo,

  Heb ook een PAP 4 en ben ondertussen al bijna 2 jaar bezig. Begon met een PAP 3B en na een biopt kwam daar een CIN II uit. Toen kreeg ik een lisexcisie. Dan schrapen ze de onrustige cellen weg. Na onderzoek van die cellen bleek daar ook CIN III in te zitten. Na een half jaar kreeg ik weer een uitstrijkje en die was wederom PAP 3B. Dus weer voor een biopt naar het ziekehuis, deze week niet af. Dus na een half jaar wederom een uitstrijkje. Ditmaal PAP 3A, nog niet goed maar leek wel wat verbeterd. Uit de biopt kwam CIN III, foute boel dus wederom een lisexcisie. Nu kreeg ik na 4 maanden een bloeding van 8 dagen. Ik slik de pil en deze bloeding was niet in de stopweek en ik schrok daar erg van omdat het altijd zo’n standaard vraag was bij het ziekehuis, heeft u bloedingen gehad? Kon daar altijd nee opzeggen maar nu…. De huisarts en het ziekehuis hebben een uitstrijkje gemaakt en het is nu PAP 4. Ik ben dinsdag voor colposcopie naar het ziekenhuis geweest en het zag er nu niet zo goed uit. Voorheen zag je heel weinig tot niets, nu waren er wel wat witte plekken (onrustige cellen) en vond de gyn ook een wratje, wat er 20x vergroot echt heel angstaanjagend uitziet. Ik moet nu 2 weken afwachten wat er uit de biopsie komt. Ik wordt ook in het team besproken omdat ik al zolang hiermee aan de gang ben. Ik heb zelf geen vertrouwen meer in lisexcisie, denk dat het altijd veel dieper heeft gezeten omdat het er altijd goed uitzag en dat nu juist door het schrapen de cellen die overbleven lekker grond hadden om op te ontwikkelen. Ik hoop dan ook dat ze nu gaan snijden (conisatie) en dat ik mijn baarmoeder kan behouden. Ben wel bang dat het naarbinnen (in de baarmoeder) is geslagen. Kunnen ze dat al zien tijdens de conisatie, weet jij dat? En hoe is jouw conisatie verlopen? En hoelang ben je daar mee zoet? Ik bedoel, wanneer kon je weer aan het werk? En zijn de snijvlakken schoon bij jou? Hoelang moet je wachten voordat ze dat kunnen zien? Ben dat steeds een half jaar wachten wel helemaal zat namelijk.

  groetjes en sterkte!
  ls

 2. Hai Is. Ben nu niet in goede staat om veel informatie te geven. Deze posting is uit 2003 en deze week is mijn vader door zelfdoding om het leven gekomen. Kan alleen zeggen dat een conisatie echt erg meevalt. Het opknappen duurt zes weken maar afhankelik van je beroep zal je wel al eerder aan het werk kunnen denk ik. Heel veel sterkte met alles.

 3. ls

  Hi CiNNeR,

  Wat een vreselijke klap heb je te verwerken.
  Ik wens je heel veel sterkte en liefde toe.
  Bedankt dat je toch nog gereageerd hebt op mijn vraag ondanks je eigen ellende.
  Heel lief is dat.

  groet en nogmaals veel sterkte, ls

 4. vera

  ik heb ook een conisatie laten uitvoeren onder algehele verdoving in dec 2007,telkens als ik betrekkingen heb met mijn partner heb ik een bloeding die ook verdwijnt , ik vind dit heel lastig ,

 5. Vera, dat heb ik in het begin ook gehad maar is bij mij over gegaan. Het blijft wel gevoelig. Ben je er nog voor terug gegaan naar de gyneacoloog?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft