Kijk, dit soort berichten hoor ik graag!

DEN HAAG – Het CDA regeert na de verkiezingen van 22 januari nog steeds het liefst verder met de VVD, maar de kansen op een coalitie van CDA en PvdA nemen toe. De sociaal-democraten stijgen in de peilingen en de populariteit van hun lijsttrekker Bos groeit. Bos won afgelopen vrijdag volgens een kijkersonderzoek het debat van de ‘grote vier’ (CDA, PvdA, VVD en SP) op RTL4.

Volgens een maandag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond in opdracht van SBS zou de PvdA als er nu verkiezingen waren maar liefst 35 zetels scoren, een winst van twaalf ten opzichte van het huidige aantal. De VVD, die in de peiling van De Hond vorige week nog 27 zetels haalde, zou terugvallen op 24, net zoveel als bij de verkiezingen in mei.

Volgens de peiling van De Hond zouden CDA en PvdA samen met 81 zetels een ruime Kamermeerderheid halen. Met de VVD komt het CDA niet verder dan 70 van de 150 Kamerzetels.

Daar komt nog bij dat VVD-lijsttrekker Zalm, die bij het RTL4-debat veruit als laatste eindigde, er maar niet in slaagt te stijgen in de kiezersgunst. In VVD-kring wordt toegegeven dat Zalm veel last heeft van het beeld dat hij het huidige kabinet uit electorale overwegingen om zeep heeft geholpen. Zalm, in zijn tijd als minister van Financiën nog razend populair, liet zich bij het begin van de VVD-campagne zondag in Rotterdam omringen door de oudgedienden Bolkestein en Wiegel.

De CDA-top speculeert nog niet openlijk op een coalitie met de PvdA, maar de christen-democraten houden er wel rekening mee dat dat na de verkiezingen de belangrijkste optie wordt. Ook een driepartijencoalitie met de VVD en bijvoorbeeld D66 blijft een mogelijkheid, maar CDA-lijsttrekker Balkenende heeft al diverse malen zijn voorkeur uitgesproken voor een stabieler geacht tweepartijenkabinet. (meer)