Lees net in de Volkskrant: “Een alleenstaande 23-jarige die het minimumloon verdient (bruto 1249,20 euro per maand), houdt volgens Getronics 25,72 euro meer over dan vorig jaar. Deze stijging van 2,5 procent wordt opgeslokt door de inflatie.” Oftewel, men gaat er met een laag inkomen niet op vooruit, maar ook niet achteruit. Vreemd, als ik op mijn loonstrookje kijk (WAO; 70 procent van het minimumloon) ben ik er in januari zo’n negen euro netto op vooruit gegaan. Maar pak ik dan mijn nieuwe ziekenfondspolis erbij, zie ik dat ik ongeveer 25 euro meer ga betalen per maand. Lees ik in het NRC handelsblad ook dat de prijzen gemiddeld tien procent stijgen. Ook de gemeentelijke belastingen gaan omhoog.

Oftewel, of ik kan absoluut niet meer rekenen of ik ga er toch zeker aardig op achteruit. Vaag vermoeden dat ik lang niet de enige ben in Nederland die dit rekensommetje op haar bord vond.