Vannacht de herhaling van netwerk deels gezien waarin o.a. de blind date van (demissionair) minister Zalm. ‘Blind date’ is een 7-delige serie in Netwerk waarin lijsttrekkers geconfronteerd worden met mensen en plaatsen die ze niet van tevoren weten. Netwerk noemt het ‘een confrontatie met de maatschappelijke realiteit’. De opdracht voor Zalm: boodschappen doen en koken voor een moeder met twee kinderen van een beperkt budget, namelijk 5,87 euro. Dit is het bedrag wat een bijstandsmoeder met twee kinderen per dag te besteden heeft.

Het had meteen mijn aandacht, met al mijn besparingsplannen kan ik wel wat tips gebruiken! Zalm vond het een leuke opdracht en toog blij naar de Edah. Na wat rondkijken naar aanbiedingen besloot hij te gaan voor ‘kip kerrie’ met als toetje magere yoghurt (die was goedkoper dan volle, wie zegt dat gezond duur moet zijn!) Bij de kassa hinnekte euh…lachte hij als een paard, blij dat hij zelfs onder het budget was gebleven en voor 4,10 had ingekocht. Inderdaad op het eerste gezicht ene knappe prestatie. Eenmaal buiten besloot hij dat een half pakje magere yoghurt wel wat karig was en ging hup terug de winkel in. Wat een mazzel, negen cent terug omdat de hele liters van het ene merk goedkoper bleken dan een halfje van Campina. Zelden zo’n Edah-medewerker gezien die zo fantasitisch zijn klanten belegeleide overigens.

Eenmaal bij mevrouw Snoeren aangekomen most hij wel even tegen haar zeggen dat de ‘Jumbo nog goedkoper is dan de Edah hoor’. Dat sloeg de plank lelijk mis! De Jumbo bleek kilometers verderop en mevrouw was nou ook weer niet zo mobiel op de fiets. Hij zal vergeten zijn dat niet iedereen een auto met chauffeur heeft zeker. Met een ‘Och ja, nou ja, we eten kip met kerrie vandaag!’ probeert hij de zaak weer op het goede spoor te krijgen. Mevrouw Snoeren kijkt niet zo gelukkig, misschien had ze liever Jan Marijnissen over de vloer gehad.

Wat had hij nu gehaald? Twee kippebouten (in de aanbieding?), een ui, lof (bij kip kerrie?), aardappelen en dat pak yoghurt. Leek me wat karig maar goed, je weet nooit wat meesterkok Zalm kan met weinig. Nou, weinig dus. De kippebouten werden economisch van vet, vel en bot ontdaan om vervolgens in kleine stukjes gehakt te worden. Tezamen met de ui in de pan en bakken maar. Kerrie eroverheen (wat een mazzel dat mevrouw Snoeren dat in huis had, samen met de bakboter, zout en peper, anders was het budgetair gezien misschien wat moeilijk geworden nietwaar) en de kipkerrie was een feit. Lof en aardappels koken en men kon aan tafel.  Conclusie van netwerk medewerkster en mevrouw Snoeren, ‘het is wel erg weinig kip he?’. Nja, dat moest zelfs Zalm wel toegeven. Terwijl ze gedrielijk beteuterd in de pan staan te staren doet Zalm de meestelijke toevoeging: ‘Er blijft van zo’n kippebout niet zoveel over he?’. Men besluit daarop maar dat het wel erg lekker ruikt. Ja ja, Zalm mag dan ook graag koken.

Dan snel wat beelden van mevrouw Snoeren die verteld met hoe weinig ze moet rondkomen en met haar velen. En een Zalm die verteld dat de VVD tenminste niet wil snijden in de huursubsidie of de koppeling uitkering – loon wil loslaten. Met de toevoeging dat de lonen alleen niet erg vooruit zullen gaan de komende jaren en dus de uitkeringen ook niet. Als mevrouw Snoeren en geheel minima Nederland daaaaaar niet van oppept weten we het ook niet meer!

Zelf was hij zeer content over het gehele bezoek. Dat had hij toch maar mooi geflikt! Realiseerde Zalm zich wel hoeveel huishoudens er zo moeten rondkomen met weinig geld? Ja zeker wel, zijn moeder ook hoor *pruillipje* Hopelijk krijgt die beter te eten bij de familie Zalm.

Wat hebben we nu geleerd? Dat Zalm vreemde combinaties kookt in elk geval. Ipv kip en ui was ham en kaas beter geweest als je het mij vraagt. Of ipv lof en aardappels gemixte groente met rijst. Kaliteit en kwantiteit voor hetzelfde geld! Maar misschien ben ik nu te conservatief in mijn kookgedrag. Verder hebben we ervan opgestoken dat Zalm beter vegetarisch had kunnen worden of graag wilde dat mevrouw Snoeren dat zou worden. Een imbeciel had toch wel kunnen zien aankomen dat je van twee kippebouten niet al teveel vlees getrokken krijgt, hoe economisch het mes ook gehanteerd wordt.

Vond het uiteindelijk nogal onsmakelijk hoe euforisch dhr. Zalm zichzelf op zijn borst klopte dat hij deze opdracht zo goed had uitgevoerd, terwijl hij een gezin achterlaat met een merkwaardige en nogal kleine maaltijd. We  kregen dan ook niet te zien hoe de maaltijd gesmaakt had. Ook de ‘inhoud’ van de partij die gedurende de keukengesprekjes boven moest komen, bleek nogal karig. Mevrouw Snoeren had net zo goed tegen de boiler aan kunnen kletsen. Daarentegen wel bevestigend voor de stereotype VVDer die inderdaad alleen uit de voeten blijkt te kunnen indien er ruime middelen voor handen zijn.