Weet je nog, het programma ‘Je zal het maar hebben‘ van BNN? Ging over ziekten of aandoeningen die weinig bekend zijn of in de taboesfeer liggen en welke invloed dat heeft op jongeren. Vond het zelf een erg leuk programma en ook nog eens heel informatief.  De nederlandse produktiemaatschappij wil ditzelfde programma voor VT4 Belgie gaan maken en doet deze oproep (aanvullende informatie hier te vinden):

Hallo,

Mijn naam is Mariska Witte en namens de Nederlandse televisieproducent Palm Plus Producties ben ik bezig met een proefuitzending van ‘Je Zal Het Maar  ‘hebben’ in Vlaanderen. Dit is een serie over aandoeningen en ziekten die ook of juist jonge mensen kunnen treffen. Afgelopen seizoen is de serie genomineerd voor het gouden beeld, een Nederlandse televisieprijs, in de categorie ‘Informatief’.

Na twee succesvolle seizoenen gaan wij in Vlaanderen een proefuitzending voor de zender VT4 maken.

De afleveringen gaan over aandoeningen en ziekten die niet altijd bekend zijn en hoe deze het sociale leven beïnvloeden. De onderwerpen worden op een open, respectvolle en taboedoorbrekende manier belicht zonder er betuttelend of ‘zielig’ over te doen. De bedoeling is om onder jongeren meer begrip en aandacht te creëren voor de betreffende aandoening en dat je als kijker respect krijgt voor de persoon (en diens aandoening) die zijn of haar verhaal doet. De kijker moet uiteindelijk bij zichzelf denken: “je zal het maar hebben!!”

In elke aflevering hebben we drie gasten. De presentator gaat op een informele manier in gesprek met de gasten, zoals twee vrienden met elkaar zouden praten, in een voor de gast prettige omgeving. Daarnaast zal een specialist de aandoeningen en  ziekten medisch toelichten.

In de afleveringen gaan we bijvoorbeeld onderwerpen als ‘incontinentie’, ‘allergie’, ‘slaap’, ‘taal & spraak’, ‘angst en dwang’ en ‘gilles de la tourette’ behandelen. We beginnen de Vlaamse serie met ‘slaap’.

Ik wil graag met jonge Vlaamse mensen, in de leeftijd van 15 tot 35 jaar, met een bepaalde vorm van een slaapstoornis in contact komen. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan ‘narcolepsie’, ‘kataplexie’, ‘slaap-apneu’, ‘cvs/me’ of ‘insomnie’. Graag hoor ik jouw ervaringen op dit gebied, maar ook vooral hoe de omgeving met de aandoening omgaat. Dit is belangrijk voor mijn research om een aansprekend en eerlijk programma neer te zetten en de problematiek goed helder te kunnen maken.

In eerste instantie is dit contact natuurlijk puur informatief en alleen als je er zelf prijs op stelt kunnen we kijken in hoeverre je aan het programma mee wilt werken. Ik zou het fijn vinden reacties te krijgen via mijn emailadres, waar je anoniem op kan reageren. Voor meer informatie ben ik ook altijd telefonisch bereikbaar.

Met vriendelijke groet,

Mariska Witte
Redactie “Je zal het maar hebben”
Palm Plus Producties
mariska.witte@palmplus.com

(Met dank aan ME/CVS informatiecentrum)