op meerdere partijen kunnen stemmen. Kost wel een enorme dosis vertrouwen!

Vrijwel niemand staat volledig achter de partij waarop hij stemt. De site partijloos.nl heeft daarom sinds begin januari een stemmenpool geopend die de kiezer de mogelijkheid biedt om een stem verspreid over de partijen uit te brengen. Initiatiefnemer Paul Steenberghe spreekt van een gematigd succes.

Het idee is simpel. Stel: je wilt dat GroenLinks een goede uitslag binnensleept. Tegelijkertijd hoop je dat de PvdA weer wat zetels wint. Je twijfelt, kortom, tussen GroenLinks en de PvdA. Via Partijloos.nl geef je aan welk percentage van je stem je aan deze twee partijen wilt geven. Bijvoorbeeld: 70 procent voor de PvdA en 30 procent voor GroenLinks. Alle uitgebrachte stemmen van de deelnemers aan Partijloos.nl vormen als het goed is de precieze afspiegeling van de voorkeur van al hun voorkeuren bij elkaar. “Doordat deelnemers genuanceerd hun stem kunnen uitbrengen, zullen de keuzes tot een genuanceerder resultaat leiden”, meent Steenberghe. (verder)