De verkiezingen zijn voorbij, de eindstand bekend. CDA blijft de grote winnaar maar de PvdA van Wouter Bos is toch de werkelijke winnaar met een herstel van maar liefst negentien zetels. De LPF is minder afgestrafd dan ik dacht, maar met een verlies van achtien zijn ze geen al te grote partij meer in elk geval. Marijnissen heeft duidelijk pech gehad met het strategisch stemmen, de angst voor de VVD was waarschijnlijk groter dan het socialistische gevoel voor de SP.

Vrijwel alle lijsttrekkers lijken erg emotioneel als ze hun eerste speech van de avond afsteken. De spanning is groot geweest, dat is te zien. Alleen femke straalt zich overal doorheen.

Toen was er lijsttrekkersdebat. Lichtelijk deprimerend eigenlijk. Men lijkt nogal uitgeput van drie weken campagne en debateren. Balkenende kan zelfs nu nog niet kort en bondig zijn. Bovendien pruilt hij. Hij wilde zo graag met vriendje VVD in de zandbak maar nou moet hij toch eigenlijk wel met de PvdA zijn schepje delen. Hij wil niet, er zijn zulke grote verschillen, men moet stabiel, er zijn alternatieven. Als Bos praat, pruilt Balkenende.

Na heel wat heen en weer gebabbel kan Marijnissen tenminste een heldere analyse geven. CDA-VVD met LPF zou ongeloofwaardig zijn, D’66 wil niet in de regering, oftwel er is helemaal niet zoveel keus! Stug wil Balkenende kopjes koffie gaan drinken, maar hij zet zichzelf ermee voor paal.

Ook Zalm blijft mokken over speelkamaraatje CDA maar geeft in elk geval toe dat de kiezer daar niet voor gekozen heeft. Matt wil het allerliefst CDA-VVD-LPF en moet even naschoppen naar Zalm (dat heeft zeteltjes gekost Zalm!) Vervolgens hengelt hij naar wat complimentjes over zijn geweldige ministers, Balkenende is niet te beroerd deze te geven. Maar een vervolg, nee dat zit er toch niet in. Van nederigheid of milde opstelling heeft Matt nog nooit gehoord. Siert hem niet met een verlies van achtien zetels, maar what else is new?

De linkerkant is in elk geval wat relaxter dan de rechterkant en het midden. Vooral Femke staat te stralen, minder verlies dan de Hond voorspelt had! Paul Rosenmoller kijkt wat minder blij als ze aan het woord is, zeker wanneer ze zegt ‘Paul is precies op tijd weggegaan’ (wat zonder context geheel anders klinkt!) Ook Marijnissen straalt hoewel niemand echt goed weet waarom.

Wouter Bos zelf lijkt nogal aangeslagen. Hij zal dan ook een moeilijke tijd tegemoet gaan. Het CDA wil hem eigenlijk niet maar moet waarschijnlijk wel. Rechts zal oppositie tegen hem voeren maar links waarschijnlijk ook. Heeft hij ook nog amper wittebroodsweken gehad!

Het zal me benieuwen hoe het nu verder gaat en hoe lang alles gaat duren.