AMSTERDAM – Het aantal racistische en extreemrechtse incidenten in Nederland is in 2001 sterk gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting in de vijfde Monitor Racisme en Extreem-rechts, waarvan de resultaten donderdag werden gepresenteerd. (verder)

In tegenstelling tot het nieuws op dezelfde pagina:

AMSTERDAM – Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft vorig jaar in totaal 1008 meldingen van discriminatie en antisemitisme op het wereldwijde web ontvangen. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan in het jaar ervoor. Het aantal extreemrechtse websites is stabiel gebleven, maar het aantal mensen dat zich er op beweegt, is wel toegenomen met ongeveer 30 procent. (verder)

Had zelf ook de indruk dat Nederland er zeker niet minder racistisch op geworden is. De definitie lijkt veranderd, dat wel. Wat Janmaat niet kon en mocht zeggen, wordt nu – nog geen twee jaar later – bestempeld als ‘politieke duidelijkheid en helderheid’. Mentaliteitsverschuiving waarvan men zich mag afvragen of dat nou zo’n goede ontwikkeling is geweest.