AMSTERDAM – Bekende technologiebedrijven gaan samen met consumentenorganisaties het gevecht aan tegen de verplichte auteursrechtbeveiligingen in computers, cd-branders en andere producten. De nieuwe groepering zegt digitale piraterij te willen stoppen, maar de wijze waarop niet opgelegd te willen krijgen van politici.
De groep Alliance for Digital Progress (ADP) bestaat onder meer uit Microsoft, Intel, Cisco en Apple. De bedrijven willen dat de Amerikaanse overheid stopt met het verplicht stellen van bepaalde beveiligingsmaatregelen. Vorig jaar diende senator Ernest Hollings een wetsvoorstel in die techbedrijven verplicht stelde bepaalde anti-piraterij features op te nemen in hun software. De ADP wil voorkomen dat zulke wetsvoorstellen in de toekomst nogmaals verschijnen.

Misschien wordt het dan ook weer mogelijk de legale copie van eigen CD’s te maken, backup geheten.