Het begint op een One-item te lijken, wha’s hot, what’s not .. Vorig was webloggen zeer hot. Niet alleen veelbesproken op internet maar ook op radio en tv. Termen als ‘nieuwe media’ en ‘media van de toekomst’ vlogen om de oren. De ene weblogger vond zichzelf nog geweldiger dan de ander. Webloggen had de toekomst, vond vooral de weblogger zelf.

Maar het werd januari 2003 en een winterdepressie sloeg toe. Tonie’s kladblok was de eerste, hij sloeg zijn schrijfblok dicht. Meer dan vijfhonderd reacties van somberheid en rouw gaven aan hoe populair hij was. Hij lijkt een trendsetter te zijn geweest. Meerdere loggers laten het log er wat bij hangen. Soms dagen geen updates, drie maanden geleden nog ondenkbaar!

En nu, nu komen de berichten vol twijfel en overloop. ‘Worden mijn berichten wel gelezen’, ‘ben ik wel zo orgineel’ en ‘heb ik er nog wel zin in’. Vorig jaar was stoppen voor mietjes, dit jaar is een log-sebatical in opkomst.

Misschien is het tijdelijk, een questie van ‘bijtanken’. Of misschien is het tijd voor een nieuwe generatie webloggers. Of…blijkt webloggen van ‘hot’ naar ‘not’ en is het wachten tot de retro aanbreekt..