Niet door rood rijden dus …

Een 55-jarige Zwitser klaagt het kanton Zürich aan omdat hij 26 jaar lang tegen zijn wil werd geïnterneerd in een psychiatrische kliniek. De man werd in 1971 opgepakt nadat hij met zijn fiets door het rood licht reed en kwam in 1997 weer vrij dankzij de inspanningen van de organisatie Psychex.
 
De advocaat van Walter B. vraagt nu een schadevergoeding van 1,8 miljoen euro. Walter B. was 23 jaar en verliefd toen hij op 8 januari 1971 met de fiets van Zürich naar zijn meisje in Winterthur reed, een rit van ongeveer 26 kilometer.
 
De nachtmerrie begon toen de halfbevroren fietser in Winterthur een rood verkeerslicht negeerde. Een alerte politieman neemt de fietser mee naar het politiekantoor, waar de beambten in hun dossierkast duiken.
 
“Een halvegare met een IQ onder de zeventig”, zo besluit de arm der wet uit de steekkaarten. B. staat onder voogdij van een instelling in Winterthur en leeft al sinds zijn zesde levensmaand in instellingen. In 1971 was dat een instelling voor begeleid wonen in Zürich.
 
De agenten bellen een noodarts die bij de arrestant prompt “acute schizofrenie” vaststelt. B. verzet zich en weet de eerste spuit met een kalmeermiddel stuk te trappen. Dan wordt hij door de agenten overmeesterd en ontwaakt hij in de psychiatrische kliniek Burghölzi in Zürich.
 
Hoewel B. blijft aandringen op zijn vrijlating en zich verzet tegen de medicatie, brengt hij meer dan een kwarteeuw van zijn leven door in de openbare psychiatrie, het grootste deel in de kliniek Littenheid in het kanton Thurgau.
 
De patiënt lijdt aan waanideeën, met name de overtuiging dat hij in vrijheid kan leven, zo luiden de rapporten van de dokters. B. brengt weken aan een stuk door op de gesloten afdeling en wordt bij verzet aan zijn bed gebonden en platgespoten.
(bron: Gazet van Antwerpen)

Horror of wat?

Comments (1)Previous

Huizenoverschot in Breda??

Next

Heu

1 Comment

  1. Wie een rood licht negeerde, mag een boete in de bus verwachten. Tegenwoordig kan je de hoogte ervan gemakkelijk zelf berekenen met een boetecalculator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft