Gisteren heb ik een hele leuke documentaire zitten kijken van Dokwerk: Journeys with George. Eigenlijk weinig politiek maar een mooi beeld van de politieke caravan die achter Bush aansleept en de haat en nijd onder de club journalisten. Aangezien Dokwerk zelf nogal een mooi verslag geeft, heb ik dat maar onbeschaamd gecopieerd.

[[image:images/img1.jpg:inline]]
“Hoewel Journeys with George een reisverslag is van de campagne van de republikeinse presidentskandidaat George W. Bush in 2000, komt politiek nauwelijks aan bod.

Regisseuse Alexandra Pelosi, voormalig producent van NBC News en telg van een democratische familie, interesseert zich meer voor de persoon Bush dan de politicus. Hij blijkt een charmante koppelaar, ad-rem en zelfverzekerd, met de nodige zelfspot, die uitsluitend alcoholvrij bier drinkt. Op Pelosi’s vraag aan het slot van de film wat er het afgelopen jaar is veranderd, antwoordt Bush: “I started off as a cowboy. Now I’m a statesman.”

Met haar persoonlijke benadering en ironische commentaar doet Pelosi’s stijl denken aan die van Michael Moore. Met haar digitale handcam brengt ze de weinig glamourvolle wereld van het journalistieke bestaan achter de schermen in beeld, en de haat-liefde verhouding tussen pers en presidentskandidaat. Pelosi krijgt op haar donder als ze senator Bush vraagt of hij goed slaapt terwijl het aantal geëxecuteerden in Texas steeds verder oploopt. Collega’s mijden haar wanneer een door haar georganiseerde poll onder de meereizende journalisten is uitgelekt (de meesten denken dat democraat Al Gore zal winnen), uit angst dat Bush hen niet meer te woord zal staan. Juist Bush blijkt dan haar enige ‘vriend’. Ook de titel voor de documentaire, Journeys with George, is een suggestie van de man die later de 43ste president van de VS werd.
[[image:images/img2.jpg:inline]][[image:images/img3.jpg:inline]][[image:images/img4.jpg:inline]]
Regie: Alexandra Pelosi
Produktie: Alexandra Pelosi
Verenigde Staten, 2002″