AMSTERDAM – Het computersysteem van de Tweede Kamer dreigt te bezwijken door de duizenden mp3-muziekbestandjes die ambtenaren en Tweede-Kamerleden vanaf internet hebben gedownload.

De dienst automatisering van het parlement heeft onlangs alarm geslagen bij Kamervoorzitter Weisglas nu de vele gigabites aan muziek- en filmbestanden voor steeds grotere problemen zorgen bij het goed draaiend houden van het belangrijke computernetwerk.

Zo vergt het maken van een back-up, die elke nacht moet plaatsvinden, steeds meer tijd. Wanneer het automatiseringspersoneel ‘s ochtends binnenkomt, is de kopie steeds vaker nog niet eens af. Het systeem overdag verversen is geen optie, omdat het daardoor veel trager wordt.

Omdat de Kamer daarnaast niet wil opdraaien voor de auteursrechten die voor gedownloade muziek moet worden betaald, is besloten vanaf begin maart alle muziekbestanden rigoureus van het computernetwerk te verwijderen. Ook mp3-bestandjes die als Kamerstuk of als een ander document zijn vermomd, zullen worden opgespoord en gewist.

Over het ‘goede voorbeeld geven’ reppen we maar niet …