De appel die Eva enkele eeuwen terug van de slang kreeg aangeboden, was vast geen Golden Delicious. Anders had ze de verleiding wel kunnen weerstaan.

Het lijkt net alsof appels niet meer lekker zijn. Kenners schuiven dat weliswaar op een misplaatst gevoel voor nostalgie, maar de twijfel knaagt. Zou het niet zo kunnen zijn dat appels tegenwoordig heel veel op het uiterlijk gekweekt worden, wat te vroeg geplukt worden en daarna wat lang op reis zijn of in koelhuizen vertoeven?

(…Heel verhaal over het ene en het andere appeltje…)

Is het nou geschiedvervalsing dat het Sterappeltje, de Jonathan, de Cox of de Goudreinet vroeger zoveel lekkerder smaakten? Oh nee, vertelde ons een kenner, die appels werden pas geplukt als ze rijp waren en daarna maar een paar maanden verkocht. Nu willen we bepaalde soorten het hele jaar eten. Daar moet je een prijs voor betalen.

En volgens mij is dit niet alleen met appels aan de hand!