Een Britse rechtbank heeft de man die afgelopen jaar een standbeeld van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher te lijf ging, veroordeeld tot een celstraf van drie maanden. De 37-jarige Paul Kelleher sloeg in juli met een cricketbat in op het marmeren beeld en sloeg vervolgens met een ijzeren staaf het hoofd eraf.

De verdachte had van tevoren verklaard tot zijn daad te zijn gekomen uit protest tegen de gebreken van het politieke systeem in de wereld. De rechter verklaarde begrip te hebben voor de oprechtheid van de overtuiging van Kelleher.

Mensen als de gedesillusioneerde theaterproducent stellen het hof voor een zeer moeilijk dilemma met betrekking tot de strafmaat, verklaarde rechter George Bathurst-Norman. Hij zag echter geen ander alternatief dan drie maanden cel.

Een taakstraf zeggeh … een maandje Thatcher-souvernirs inpakken?