Laatst zei iemand tegen me “Belgische patienten komen niet vaak op de Nederlandse mailinglijst en vice versa. Dat komt omdat er nogal wat miscommunicatie bestaat tussen deze twee groepen”

In eerste instantie vond ik dat nogal vreemd klinken. We zijn toch allemaal patienten die tegen dezelfde zaken aanlopen? De Belgische situatie rond ME is eigenlijk niet veel anders dan de Nederlandse. Nu ik enkele reacties op mijn oproepje heb gekregen van Belgische patienten, begrijp ik het iets beter. Belgen schrijven formeler en zijn daarmee zeer beleefd. Nederlanders strooien ‘je’ en ‘toedels’ in de rondte alsof het niks is. Zelf vind ik het laatste prettiger maar het zal op Belgen soms wat onbeschoft overkomen waarschijnlijk. Andersom vinden Nederlanders het beleefde taalgebruik nogal koud en afstandelijk.

Wat een klein verschil al niet teweeg kan brengen ..