AMSTERDAM – Amsterdammers moeten niet raar opkijken als binnenkort naast het terras aan de gracht een plexiglas koepel naar boven komt borrelen, waaruit een dorstige volgeling van Jules Vernes kapitein Nemo stapt. Hij komt eraan: de duikboot voor de recreatievaarder.

Het vaartuig is vanaf morgen te zien op de Hiswa, de watersporttentoonstelling in de RAI. Het gaat dan nog om een prototype, maar komende zomer wordt de eerste serie van enkele tientallen exemplaren gebouwd en op de markt gebracht. Het prototype is getest in een meer in Canada. De bouwers moeten nog een paar details verbeteren en de boot aanpassen voor zout water.

Die bouwers zijn de in België wonende Nederlander Bert Houtman, die na een commerciële carrière in de IT aan een nieuwe uitdaging toe was, en een Canadese elektrotechnicus, die al jaren met het idee bezig was. Hun schepping, C-quester, is een kunststof bootje voor één persoon, van drie bij twee bij dik 1,5 meter, met een gewicht van achthonderd kilo, met elektrische aandrijving. De prijs is vijftigduizend euro. Houtman: ”We mikken op watersporters die wat meer te verteren hebben – het is natuurlijk wel krankzinnig veel geld voor een speeltje.”

Zie het niet zo snel in een amsterdamse gracht varen eigenlijk. Buiten gedoe met vergunningen zie je geen pest in die grachten. Maar wel een leuk speeltje..