NU.nl: NEW YORK – Een originele tekening van de surrealistische schilder Salvador Dali is gestolen uit de hal van de New Yorkse gevangenis Rikers Island. De tekening van de kruisiging van Jezus is vervangen door een replica, hoewel in de hal 24 uur per dag een bewaker zit.

Het werk is voor het laatst getaxeerd in 1985, toen er een prijskaartje van 175.000 dollar (163.000 euro) aan werd gehangen. Inmiddels zou het driemaal zoveel waard zijn. Dali tekende het werk speciaal voor een medewerker van het ministerie voor het Gevangeniswezen. De tekening hing jarenlang in de eetzaal van de gedetineerden.

“Het is op dit moment een groot raadsel”, zei de woordvoerder van het ministerie voor het Gevangeniswezen in de krant The New York Times. De gevangenismedewerkers die zaterdagochtend de diefstal van de tekening ontdekten, vonden het werk er “te nieuw en te helder” uitzien. Bovendien viel het op dat de tekening tegen een stuk hout was geniet en de grote vergulde lijst ook was verdwenen.

Het klinkt bijna te stomzinnig om waar te zijn. Zo’n duur stuk in een gevangenis hangen. Hoewel de dief in questie ook niet de slimste was. ‘Ik jat de lijst mee, dat valt vast niet op!’