Vriendje zat lekker een CD’tje te draaien op de computer en ineens .. KNAL!!! Monitor roepen dat er geen CD meer is, hondje nieuwsgierig aan de puter snuffelen, CD-lade open en 10000 gruzelstukjes CD-rom sneeuwen de kamer in. DE CD-rom is gewoon ontploft!??

Na even googelen op ‘ontploft CD’ kwamen we erachter dat dit veel vaker voorkomt dan je zou denken. CD-lezers met de snelheid van 52 of meer draaien te snel af en dan ontploffen ze. Hebben we nog mazzel, bij een aantal mensen kwam de gehele lade door de kamer vliegen en bij een schoot de CD de computerkast in oftewel: weg computer! Levensgevaarlijk dus.. Foto’s te bewonderen bij 5ub5onic.

Het is bekend bij computerfabrikanten. Philips schijnt CD-lezers daarvoor te begrenzen op 48 speed. Morgen maar even langs de winkel. Meestal schijnt de boodschap te zijn: ‘dit valt niet onder de garantie’ maar daar denken wij toch even anders over. Hier nog een artikeltje uit Trouw:

Producten / Snelle cd’s knallen de computer uit
van onze redactie economie
2002-09-26

CD’s hebben de afgelopen jaren in de personal computer een explosieve ontwikkeling doorgemaakt. Tot nu toe sloeg dat overdrachtelijk op de snelle groei van het aantal pc’s met een cd-speler en de toenemende snelheid waarmee cd’s kunnen worden gelezen en gekopieerd door de pc. Maar sinds kort moet dat explosieve dankzij die laatste ontwikkeling letterlijk worden genomen: de cd’s knallen de computer uit.

Computers zijn ideaal om muziek- en andere cd’s mee te kopiëren en de fabrikanten van cd-romspelers, de apparaten die het kopieerwerk verrichten, doen er alles aan om het kopiëren te veraangenamen. Een van de belangrijkste eigenschappen van de cd-rom is de snelheid waarmee hij de originele cd kan lezen en de kopie-cd kan schrijven. Een muziek-cd duurt meestal zo’n 70 minuten en het zou niet erg opschieten als het kopiëren daarvan in totaal 140 minuten zou kosten. Dus is er onder fabrikanten een race ontstaan wie de snelste cd-romspeler kan maken. Het schrijven gaat altijd langzamer dan lezen, maar bij lezen komen de koplopers tegenwoordig al tot 56-voudige snelheid. Dat wil zeggen dat een cd met 70 minuten muziek in principe in ruim een minuut is ingelezen.

Dat nu blijkt teveel van het goede voor de cd-schijfjes. In het blad ComputerIdee melden lezers hoe hun 52x-speler spontaan is ontploft. Ze pleiten er zelfs voor een snelheidsbegrenzer in de spelers in te bouwen. Dat lijkt geen overbodige luxe, want bij het uiteenspatten van de cd’s vliegen de restanten ervan met grote kracht door de kamer.

Dat de schijfjes de nieuwe topsnelheden niet doorstaan, hoeft niet echt te verbazen. Bij 52-voudige leessnelheid draait het schijfje met zo’n 11000 toeren per minuut. De buitenrand van het plastic schijfje krijgt dan een snelheid van een kleine 300 kilometer per uur en moet met die snelheid dus als het ware voortdurend een uiterst krappe bocht nemen.

Philips, een grote fabrikant van cd-spelers, kent het probleem. ,,Mede daarom beperken wij de leessnelheid van onze spelers voorlopig tot 48 keer”, aldus een woordvoerster. ,,Bovendien zijn in de lade nu verscheidene beveiligingen aangebracht.”