Klaag ik nergens over en vertel ik dat ik een verschoven bioritme heb en dus zeer laat naar bed ga en zeer laat op sta, vinden mensen dat ik het goed doe, stevig in mijn schoenen sta en zelf moet bepalen hoe ik wil leven. Gaat het lichamelijk minder lekker dan gemideld en vertel ik dat midden in de nacht, dan moet ik van diezelfde mensen eens vroeger of op een schappelijke tijd naar bed.

Met ‘schappelijk’ bedoelen ze eigenlijk ‘maatschappelijk’. (Maat)schappelijke slaaptijden wil zeggen, zoals het gross doet dus voor twaalven naar bed en voor negenen opstaan. Loop je niet met de meute mee, tja dan is elk kwaaltje natuurlijk te wijten aan het zeer onmaatschappelijke gedrag van de persoon in questie.

Anders ligt het weer als het beestje een naam krijgt. Vertel ik dat ik Delayed
Sleep Phase Syndrome (DSPS) heb, dan ben ik plotsklaps ‘echt’ ziek. Dan mag ik gelukkig weer laat op blijven 😉