AMSTERDAM – Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uitgewezen dat 19 mensen inmiddels oogaandoeningen (conjunctivitis) opgelopen hebben als gevolg van het vogelpestvirus. Het gaat in 18 gevallen om mensen die intensief en langdurig betrokken zijn geweest bij het ruimen van met vogelpest besmette pluimveebedrijven. (verder)

Dit doet me denken aan ruim twee jaar geleden, de tijd van mond- en klauwzeer. Ik werd tegelijkertijd verschrikkelijk ziek en bestierf het van de pijn in mijn mond. Naar een arts gesleurd die hevige pijnstillers en verdovingsmiddel meegaf. Hielp helemaal niks dus terug. “U heeft mond en klauwzeer” zei hij al snel. Natuurlijk werd ik kwaad, gaat zo’n man ook nog lollig tegen me zitten doen terwijl ik verga van de pijn. Wat een hufter. Maar hij was serieus!

Mond- en klauwzeer kent namelijk een menselijke variant. Hoewel het dan meestal netjes mond- en handzeer genoemd wordt. Het is eigenlijk een kinderziekte en net als bij ziektes als de mazelen, heviger wanneer men het op volwassen leeftijd krijgt. Te herkennen aan een giga hoeveelheid aften in de mond (vandaar de pijn) en koorts. Velen dragen het virus bij zich maar merken er niks van, mensen met een erg lage weerstand (tadaaa) kunnen het echter met gemak ontwikkelen. 

Word dus een beetje nerveus van die kippenpest 🙂