SCHIPHOL – De GG & GD heeft het personeel van luchtvaartmaatschappijen op Schiphol gevraagd extra waakzaam te zijn voor de mysterieuze longziekte die nu voor het eerst in Europa is gesignaleerd. Dat zei een woordvoerder van de geneeskundige dienst van Amsterdam maandag. Schiphol valt onder de GG & GD Amsterdam.

Het personeel heeft een telefoonnummer gekregen dat ze meteen kunnen bellen zodra ze mensen met verdachte symptomen, zoals hoge koorts en ademhalingsproblemen, zien langskomen. De GG & GD bepaalt vervolgens wat te doen. Vooral bij vluchten van en naar Azië is gevraagd goed op te letten.

Bij Singapore Airlines is al het personeel op de hoogte gebracht over de symptomen van de ziekte. Bij verdachte gevallen probeert de bemanning de persoon in kwestie zoveel mogelijk af te zonderen van de rest van de passagiers, aldus een woordvoerder van het kantoor in Nederland.

“Bij zieke mensen proberen we altijd wat extra ruimte te creëren. Al is dat moeilijk in een vol vliegtuig.” Ook wordt de luchthaven op de hoogte gesteld als er een verdacht geval aan boord is. Een toestel van Singapore Airlines, afkomstig uit New York, werd een paar dagen geleden in Frankfurt in quarantaine gezet, omdat een passagier de ziekte onder de leden bleek te hebben.

De bemanning van de KLM-vluchten van en naar Azië krijgt extra informatie mee over de longziekte. Het personeel is niet geïnstrueerd om passagiers met symptomen af te zonderen, zo verklaarde een woordvoerder. “Uit informatie van gezondheidsorganisatie WHO blijkt vooralsnog dat de ziekte niet gemakkelijk overdraagbaar is. Er moet nauw contact bestaan. We willen geen paniek zaaien, maar we zijn wel alert.”

De Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific bekijkt op Schiphol en andere luchthavens of passagiers klachten hebben. “Bij de incheckbalie hangt informatie en passagiers krijgen informatie uitgedeeld”, aldus een woordvoerster van Cathay Pacific. “Door screening vantevoren is de kans beduidend kleiner dat er aan boord iets gebeurt.” Vorige week had de maatschappij een passagier met ademhalingsproblemen aan boord. (telegraaf)