(Volkskrant) Na zeven uur durend overleg zei demissionair premier en CDA-leider Balkenende dat het geschonden vertrouwen ‘in belangrijke mate’ hersteld is. Volgens PvdA-leider Bos is er ‘voldoende vertrouwen’ om door te gaan. De rechtmatigheid van het optreden van de VS houdt de partijen ‘niet langer verdeeld’, aldus Bos en Balkenende.

De kern van het compromis is dat resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad als een gegeven (‘feitelijke grondslag’) wordt gezien. Eerder had de PvdA kritiek op het feit dat de Amerikanen zonder enige nieuwe VN-uitspraak ten strijde trokken.

CDA en PvdA zijn het erover eens geworden dat Nederland elk Amerikaans verzoek om mankracht en militair materieel voor inzet buiten het oorlogsgebied serieus zal bestuderen. De afspraak komt tegemoet aan de wens van het CDA. Bos zei eerder dat Nederland slechts ‘gaten’ mag opvullen in gebieden waar al Nederlandse troepen opereren, bijvoorbeeld bij het vertrek van Amerikaanse militairen uit Bosnië.

De partijen beklemtoonden dat ze vooruit willen kijken. Bos: ‘Het gaat nu om het belang van het Irakese volk en de internationale rechtsorde’. De VN en de EU moeten straks bij de wederopbouw van Irak een centrale rol spelen. Balkenende: ‘We kunnen de discussie belasten met wat er in het verleden is gebeurd, maar we kunnen ook vooruitkijken.’

Het is weer eens wat. Iedereen weet dat deze formatie nou eenmaal doorgang moet vinden, tenminste als men de wil van de kiezer wil respecteren. Dus was van te voren al bekend dat ook dit meningsverschil heus wel beslecht zou worden. Echter wil niemand gezichtsverlies waardoor er vreemde fratsen uitgehaald moeten worden.

Jaap de Hoop Scheffer (CDA) zei onlangs dat Nederland Internationaal gezien niet serieus wordt genomen als we zoals PvdA tegen de oorlog zijn. Ik denk eerder dat bovenstaand geleuter er voor zorgt dat Nederland niet erg serieus te nemen is ..