De Zuidelijk-Afrikaanse San-stam heeft maandag een schikking getroffen met een Zuid-Afrikaans laboratorium over de exploitatie van een plant. De leden van de tam gebruiken de plant in kwestie sinds mensenheugenis om honger te onderdrukken op lange trektochten.
 
Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer gaat de kennis van de San gebruiken voor de ontwikkeling van de eerste plantaardige dieetpil ter wereld. De Zuid-Afrikaanse raad voor wetenschappelijk onderzoek had patent aangevraagd op de werking van de plant zonder de San daarvan op de hoogte te stellen. De Raad gaf het Britse bedrijf Phytopharm een licentie om de stof uit de plant te gebruiken, maar dat bedrijf verhuurde het patent aan Pfizer. Phytopham zei in de veronderstelling te verkeren dat de San waren uitgestorven.
 
De San zullen als de dieetpil op de markt komt 6 procent krijgen van de royalty’s.

Merkwaardig altijd dat je overal patent op aan kan vragen, ook op onderdelen van plantjes of zelfs DNA van mensen …