Hopelijk hebt u zich door onderstaand stuk kunnen werken of wil u dat nu nog gaan doen. Op het eerste gezicht een heel normaal geschreven stuk met goede en positieve inhoud ten opzichte van ME/CVS. Je zou het op slag geloven. En waarom ook niet? Een Professor, gespecialiseerd in chronische vermoeidheid en bekend als de voorman van het ‘eerste en enige Nederlandse kenniscentrum op dit gebied: het Nijmeegse UMC St. Radboud.’ Dat laatste tussen aanhalingstekens, het is tenslotte een kenniscentrum waar ze enkel en alleen kijken naar psychologische aspecten van chronische vermoeidheid. Denk niet dat er enig ander onderzoek naar ME verricht wordt.

Zo misleidend als de mooie naam ‘kenniscentrum’ in deze context is, zo misleidend blijkt onderstaand stuk ook te zijn. Sterker, er staat een regelrechte leugen in. De eerste paragrafen zijn mooi. ME zit niet tussen de oren, moet serieus genomen worden en is zeker geen mode verschijnsel. Er moeten ook meer kenniscentra komen. Het moge duidelijk zijn, mijnheer Bleienberg strijd voor MEend Nederland!

In de laatste paragraaf begint echter de ellende. Volgens hem hebben verschillende onderzoeken internationaal nooit wat opgeleverd. Dat is al niet helemaal waar, de onderzoeken hebben echter nooit een afgebakende, specifieke oorzaak met geneesmiddel opgeleverd. Maar goed, nuance verschil. De leugen moet worden verpakt en opgebouwd. dan volgt, er zou slechts een behandeltherapie zijn die wat oplevert. Namelijk CGT oftewel cognitieve gedrags therapie. ‘Want’ is de redenering ‘zo kun je bij een cvs-patiënt bijvoorbeeld de angst wegnemen dat er iets ernstig lichamelijk mis is met hem’ Nou wil ik niet vervelend doen hoor, maar als iemand slechts 50% of zelfs maar 10% van zijn functioneren over heeft, mag je toch wel stellen dat er iets behoorlijk mis is hee? Dat is toch redelijk ernstig. Maar goed, CGT zou nog wel een handje kunnen helpen en er wordt nog een en ander gerelativeerd. Maar nu dan de leugen waar naartoe gewerkt is … `Bij een goede indicatiestelling heeft 70 procent van de cvs-patiënten baat bij deze behandeling!’

Mensen kinderen. Mijnheer Bleienberg behoort zelf tot de onderzoeksploeg die dit wiel heeft uitgevonden en in alle rapporten staat zeer duidelijk: 30% van de patienten verbeterd geheel of gedeeltelijk. Hebben we het nog niet over het feit dat de onderzoeksgroep in relatief goede staat was, een deel mensen had niet zwaar ME en dus al een grote kans op opknappen.

Verneukeratief dus. Dit is al eerder gebeurd toen het onderzoek gepresenteerd werd in het tv-programma Noorderlicht. Ook toen werd vol enthousiasme het cijfer van wel 70% opgevoerd. Echter toen stonden er vele gerenomeerde onderzoekers tegenover die de resultaten uitgebreid en gedegen wisten te weerleggen. Toch is het enthousiasme voor CGT in Nederland blijven bestaan.

Nu staat deze leugen dus in Perspectief. Een blaadje voor mensen met WAO of WAjong. Waar mijn keuringsarts en reintegratiearts al het idee hadden dat ik met wat psychotherapie zo weer vrolijk door de wereld zou kunnen huppelen. Een blaadje waar nu een patientengroep volslagen belachelijk gemaakt wordt.

Walgelijk dat een professor met aanzien zo’n leugen moet opvoeren om Nederland honderd jaar in tijd terug te zetten. Nog walgelijker dat zo’n man zogenoemd strijd voor de ME-patient terwijl hij ze ondertussen loopt te verneuken.

En UWV trapt er met open ogen in …