In mijn reactietool wees iemand mij erop dat CDA-VVD-LPF een meerderheid in de kamer oplevert dus technisch gezien genoeg draagvlak heeft vanuit de kiezer. Oftewel, in (en vanwege) ons democratische stelsel heeft de kiezer ook voor deze optie gestemd.

Ik zie dat toch anders. Aangezien de LPF zo onherroepelijk is afgestraft in de laatste verkiezingen en VVD-CDA tezamen geen meerderheid kregen van de kiezer, zal deze niet een uitdrukkelijke voorkeur hebben voor deze formatie. Zeker niet voor de LPF. Zo’n afgestrafte partij hoort niet in een kabinet thuis. Daarentegen heeft de PvdA flinke winst geboekt maar zou dan in de oppositie terecht komen omdat het CDA absoluut het oude zootje in stand wil houden. In mijn ogen is dit alles toch niet verdedigbaar omder het mom dat het ‘de keus van de kiezer is’.

Misschien ook het nadeel van dit democratische stelsel. De kiezer stemt op een partij uit velen. Kiezen voor een kabinet wordt dan wat lastiger gezien de vele mogelijkheden. De voorkeur van de kiezer kan zo legitiem in de wind geslagen worden.