RIJSWIJK – Minister Hoogervorst (Financiën) heeft dinsdagavond gedreigd met een ‘halve ontkoppeling’ van lonen en uitkeringen. Als de vakbonden de loonstijging niet in de hand houden, wil Hoogervorst dat de uitkeringen alleen worden gekoppeld aan de ambtenarensalarissen, en niet ook aan de salarissen in de markt (verder).

Dat is handig, de regering heeft tenslotte wel vat op de stijging van ambtenarenlonen en dan dus ook op uitkeringen. De redenering is dat eerdere ontkoppelingen gunstige effecten hebben gehad (op wie blijft dan de vraag). En passant wil Hoogervorst ook 150 tot 200 miljoen euro bezuinigen op de publieke omroepen.

Steeds vaker horen we dit soort voorstellen. Melkertbanen weg, schop mensen uit de WAO en weerhoudt anderen erin te stromen, verminder subsidies aan cultuur en wetenschappelijk (medisch) onderzoek, huursubsidie kan natuurlijk best minder, pensioenen moeten ook maar omlaag en de premies omhoog, heffen we her en der maar flink wat belasting extra en de studenten moeten verhoogd collegegeld en eigen onderhoud maar helemaal zelf gaan bekostigen.

Aan de andere kant wordt er gepleit het salaris van de minister-president te verhogen, kost zijn gehuurde optrekje ‘slechts’ 3000 euro per maand, raken er nog steeds gevallen van bouwfraude bekend, wordt Den Haag vol kunst gehangen want dat is belangrijk, zeurt men al jaren over gouden handdrukken maar blijven die vrolijk doorstijgen, bouwen we de Betuwelijn gewoon af ook al kost dat nog een miljoen of wat en zal de lijn verliesgevend zijn en zitten we al een jaar zonder kabinet omdat de kleine jongetjes in Den Haag figuurlijk de haren uit elkaars hoofd rukken.

Vandaar mijn volgende voorstel. De lonen van regerings-, tweede- en eerste kamerleden  plus omhooggevallen adviseurs worden het eerst ontkoppeld en terug gebracht naar minimumloon. Automatisch vallen belastingvoordelen weg en zit iedereen weer netjes onder de ziekenfondsgrens, kan men meteen ideeen opdoen voor het vast te stellen basispakket. Iedereen gaat tijdelijk even in een goedkoop huurhuis zitten. Drukt de kosten en geeft de kans de voorstellen over huursubsidie, integratie en nieuwbouw te herzien. Gaat de ijskast stuk, dan is er gelukkig ook nog bijzondere bijstand. best handig om te weten hoe dat ook weer in zijn werk ging die formulieren. Wel verplicht groene stroom, internet, maatpak, krant en tv behouden natuurlijk. Ow en zetten we ook geld voor de studie van de kinderen opzij? Kan makkelijk met een beetje sparen hoor.

Kunnen ze mooi allemaal even uitproberen hoe goed dat rondkomen is (je gaat toch gewoon een keertje minder uit eten?) en hoe gemotiveerd men naar het werk blijft gaan. Met de trein natuurlijk. Wie ver weg woont moet maar verhuizen. We zijn toch flexibel voor werk in deze maatschappij? Daarnaast komen de heren meteen dichter bij het volk te staan, de wens van iedere parlementarier!. Ik ontdek hier alleen maar voordelen aan eigenlijk. Dan kijken we over zes maanden hoe ze het sociale vangnet van Nederland tegenwoordig vinden ..

Wedden dat alleen Marijnissen hier goed doorheen weet te komen 😉