Nova heeft een serie over ‘de recessie’, met vandaag als item: schuldsanering. Standaard kwamen de mensen aan bod die teveel hebben uitgegeven aan luxe goederen. Het accent lag vooral op jongeren die honderden euro’s uitgeven aan mobiele telefonie, uitgaan, make-up en kleding en vervolgens in de schulden geraken. Een meisje wat op een avond 1200 gulden met stappen er doorheen had gejaagd, een jongen die met 300 euro slechts twee, drie dagen kon rondkomen. Aan het eind van het item werd kort genoemd dat mensen met te hoge hypotheken en consumptieve kredieten in de problemen gaan komen.

Een vrouw vertelt ons ook nog hoe verschrikkelijk het voor die jongeren is en wat voor slechte levensstart ze zo krijgen. “Ze zullen misschien nooit een huis kunnen kopen in hun leven en dat is heel erg”

Minima werden in een zucht slechts eenmaal genoemd in de zin ‘Economisch gaat het slechter en dus raken jongeren en minima in de problemen’.

Ik kan me hier ontzettend boos over maken. Welk item over schuldhulpverlening ook, het accent lijkt altijd te liggen op mensen die zichzelf in de schulden hebben gewerkt. Hierdoor ontstaat vaak het idee ‘zit je in de schuldhulpverlening, dan zal het je eigen schuld wel zijn’. Mensen die hun baan kwijt raken, ziek worden, een AOWtje hebben of met de verhoging van de euro het simpelweg niet meer kunnen bolwerken krijgen we niet te zien. Dat zijn mensen die ook nooit een huis zullen kunnen kopen in hun leven mevrouw schuldhulpverlening! Gezinnen met kinderen die met dezelfde 300 euro een hele maand moeten zien rond te komen! Kijk een beetje rond op budget-sites en je zal dingen tegen komen als ‘ik douche zonder licht, ik kan mijn haar tenslotte zo ook wassen’ en ‘zet een emmer in de douche, dat restwater kan je dan gebruiken om de wc door te spoelen’.

Natuurlijk is het zorgelijk dat zoveel jongeren zich in de schulden steken de seconde dat ze op zichzelf gaan wonen. Maar laat ook eens de echt schrijnende gevallen zien. De mensen die niet eens meer bij schuldhulpverlening terecht kunnen, omdat het inkomen zelfs daar te laag voor is.

Daar kom het begrip ‘verborgen armoede’ vandaan zeker ….