Het is weer zover, de WAO moet opnieuw op de schopstoel. Nog ingrijpender dan ooit. In Trouw las ik o.a:

“… Wel nieuw is dat het kabinet-Balkenende de huidige WAO’ers volgens strengere normen wil keuren. Alleen volledig arbeidsongeschikten krijgen nog WAO. Anderen vallen terug op WW en, uiteindelijk, bijstand. Mensen die volgens de huidige regels volledig arbeidsongeschikt zijn, zijn dat volgens de nieuwe regels waarschijnlijk niet meer. Hoe streng de nieuwe WAO-grens wordt, staat nog niet in het regeerakkoord. Maar adviezen van de commissie-Donner en de Sociaal-Economische Raad duiden erop dat alleen mensen die voor tenminste vijf jaar geen enkel werk meer kunnen doen, nog een WAO-uitkering krijgen. …”

Nou kan men op de Trouw-site ook reacties geven op sommige artikelen. Zo ook op deze. Een deel van de mensen is het niet eens met de kabinets maatregelen, een deel wel. Typische is wel, de mensen die voor de nieuwe maatregelen zijn, hele vreemde dingen gaan zeggen om hun vise kracht bij te zetten.

Bijvoorbeeld iemand die brult dat WAOers leven van de belastingcenten van de hardwerkende burger. Dat het goed is dat die mensen in de bijstand gemieterd worden. Wat gek, ik maar denken dat iedereen gedurende zijn werkende leven WAO-premie betaald had. Dat stond toch echt op mijn loonspecificaties. En ik dacht ook altijd dat de bijstand wel betaald werd van belastingcenten. Ja ja, nu ik er nog eens over nadenk, dat klopt toch echt. Oftewel, een hoop WAOers vallen uit de voorziening waar ze zelf hard aan bijgedragen hebben. Een pot waar overschot in zit, maar daar hoor je nooit meer iemand over. Die WAOers zullen niet ineens wel kunnen werken omdat een kabinet besluit dat er gesnoeid moet worden in het aantal WAOers. Bovendien, welke werkgever wil een werknemer die eigenlijk ziek is? Dus vallen die mensen in de bijstand, wat flink wat meer belasting zal gaan kosten.

Ook hoor ik weer veel woorden als ‘lekker makkelijk’ en ‘genieten’ als het om WAO gaat. Het laat zich raden dat de mensen die deze woorden in de mond nemen, zelf geen ernstige ziektes onder de leden hebben of nogal gefrustreerd naar een rottige baan moeten elke dag. Ik ben tenminste nog nooit iemand tegen gekomen die graag in mijn schoenen wilde staan. Die mensen realiseren zich denk ik ook niet, dat het niet alleen een questie is van handje op en geld komt aanwaaien. WAOers zijn ziek. Dusdanig ziek dat ze niet kunnen werken. Mensen die in die situatie verkeren, kunnen dus wel meer niet dan alleen dat werken. Ze kunnen meestal hun huishouden nog niet zelfstandig regelen, laat staan er een zonnig sociaal leven op na houden en even lekker actieve weekendjes houden. Dat ziek zijn heeft meer invloed dan alleen niet kunnen werken, die WAO heeft vele malen meer consequenties dan een uitkering krijgen.

Het kabinet lijkt te denken dat als je mensen hun financiele middelen afneemt, ze op slag hun gezondheid terug krijgen en plots weer kunnen werken. Ook het aanpassen van regels maakt mensen blijkbaar gezonder dan ze ervoor waren. Nu ben ik met ME en Fibromyalgie afgekeurd, over een aantal jaar staan die ziektes op een zwarte lijst en loop ik de kans weer goedgekeurd te worden. Binnenkort zal het wel in het nieuws verschijnen. Gebrek aan geld maakt mensen supergezond!

Had niemand me dat ff eerder kunnen vertellen?