Vandaag zat ik Nova te kijken en zag ik een andere kant van de WAO. Ik zag iemand die haar eigen werk niet kon doen (een autospuiter die allergisch was geworden voor de lak) en een tijd in de WAO kwam. Mij volkomen onduidelijk waarom ze dan in de WAO was gekomen, aangezien ze verder alles gewoon kon. En een jaar thuis zitten omdat je niet tegen autolak kan en vervolgens ook nog arbeidsongeschikt verklaard worden? Ook zag ik Van Lindschoten verklaren dat zeker 1/3 van de WAOers op die manier in de WAO zit. Dat zo’n beetje nog eens 1/3 werkt op sociale werkplaatsen of gewoon werk heeft en een WAO uitkering er naast.

En dan ben ik net zo verbijsterd als ik van de plannen van Balkenende II ben. Bij mijn keuring werd duidelijk gekeken naar elk miniem dingetje wat ik nog zou kunnen. Werden de wenkbrouwen al opgetrokken omdat ik wel tien minuten wandel met mijn bejaarde hondje s’middags, alsof ik zo bij de plantsoenendienst terecht kon. Werd er gezocht naar alles, het ging er tenslotte niet om of ik mijn  eigen werk niet meer kon maar of ik uberhaupt nog iets aan werk kon doen. Kreeg ik de waarschuwing mee dat als ik vrijwilligerswerk zou gaan doen, dat betekend dat ik ook weer gewoon aan de slag kan. En dat soort verhalen hoor ik om me heen.

Blijkbaar hangt het wel heeeeel erg af van welke keuringsarts je treft?