Mijn excuus, het lijkt wel ME dag op mijn log. Maar u moet maar denken, dit is een lifelog en ME houdt me bezig vandaag 🙂

De artikelen in verschillende kranten hebben me aan het denken gezet, onder andere over de definitie van ‘genezen’ of ‘herstellen’. In de Volkskrant stond bijvoorbeeld. “Hersteld betekende in dit geval dat iemand de doelstelling haalde die hij zelf aan het begin van de therapie formuleerde – bijvoorbeeld weer aan het werk gaan of een partij kunnen tennissen. Helemaal de oude, waarschuwt Prins, worden CVS-patienten niet.”

Nou is aan het werk gaan of een partij kunnen tennissen al een heel behoorlijk resultaat. Zelf wilde ik als doel ‘weer part-time kunnen werken’. Internist, fysiotherapeut en psycholoog vonden en vinden dat echter te hoog gegrepen. Mijn doel moest iets zijn in de trend van ‘kunnen omgaan met beperkingen en kleine activiteiten zoals wandelen of een stukje fietsen’. Werken moest ik maar eens uit mijn hoofd zetten. Sporten zoals tennissen al helemaal!

Maar is de term ‘herstellen’ dan niet verneukeratief zeg! Als ik mijn doel heb gehaald, krijg ik namelijk de stempel ‘hersteld’ op. Ook al betekend dat dat ik nog steeds niet kan werken of sporten of een ‘potje tennissen’. Dus feitelijk ben ik dan ineens niet ziek meer, ik kan alleen maar een hoop niet?

In de praktijk werken deze termen dan ook zeer verwarrend. In mijn dossier van de internist staat o.a.: ‘prognose is positief te noemen’. Bij navraag werd me uitgelegd dat hij bedoelde dat ik nog best een leven naar mijn eigen tevredenheid zou kunnen leiden. Daarnaast vond hij destijds al dat ik een WAO keuring moest aanvragen en waarschuwde hij me dat ik mijn net gevonden part-time baan niet zou volhouden (helaas kreeg hij gelijk). Maar hoe denkt u dat mijn WAO-arts zo’n prognose zou opvatten? Juist ..

Goh, maar eigenlijk ben ik al bijna genezen dus .. 😉