De hele dag lam en brak rondgehangen en nu kan ik natuurlijk niet slapen. Maar wel weer typen, dus klets ik hier maar even weg.

Altijd weer vreemd een ‘terugval’ (verslechtering van ME wordt zo genoemd). Op een of andere manier neemt het lichaam daar ruim de tijd voor. Meteen na het teveel doen (in dit geval dus het Eminem concert ) gaat het knap beroerd. Na een baal pijnstillers gaat het dan wel weer en vervolgens loopt de beroerdheid weer op tot het na zo’n 24 tot 48 uur opnieuw in zijn piek zit. Die duurt dan gewoon voort tot de boel langzaam weer opkrabbelt. Hoewel ik het vaker heb meegemaakt blijft het verneukeratief. Ergens blijft tenslotte de hoop dat het deze keer meevalt omdat de eerste dag meestal best mee valt. Voor mijn omgeving is het nog veel lastiger te bevatten. Donderdag ben ik wonderlijk actiever dan iedereen had verwacht, zaterdag lig ik volslagen in de prak en zijn mensen bang dat er wellicht iets anders aan de hand is.

Ook vreemd, meer au, meer raar, meer moe maar ook meer problemen met slapen. Moet ik wel aantekenen: de term ‘Chronisch vermoeidheids Syndroom’ is nogal misleidend. Het gaat bij lange na niet alleen om vermoeidheid (mijn beperkingen vloeien ook eerder voort uit de andere symptomen). En het algemene beeld wat ontstaat bij het woord ‘vermoeidheid’ klopt eigenlijk niet. Bij ‘moe’ denkt men al snel aan moe zijn na een zware dag rondhollen of een nachte stappen. ME-moe is echter beter te vergelijken met uitputting, straal bezopen zijn zonder het leuke, het gevoel hebben dat het gehele lichaam bestaat uit stopverf. Zoiets. Normaal helpt slapen ook bij moe zijn. Bij een MEer haalt het eigenlijk niet gek veel uit. Of ik nu vijftien uur of acht uur slaap, ik sta net zo ‘vermoeid’ op. Het is meer een questie van niet wakker kunnen blijven op sommige tijdstippen. Erm, is hier nog iets van te begrijpen eigenlijk?

Enfin, in dit geval heb ik de terugval met voor bedachte rade zelf veroorzaakt en was het zeer de terugval waard (wat niet wil zeggen dat ik er van loop te genieten maar dat begrijpt u wel neem ik aan ;)).

Nu maar hopen dat het niet al te lang duurt.