Soms is de rechtsgang in Nederland volslagen onbegrijpelijk voor me. Lees en huiver:

Het gerechtshof in Arnhem heeft gisteren een met het hiv-virus besmette man veroordeeld wegens poging tot zware mishandeling. De Leeuwarder, A., had onbeschermde seks met twee minderjarige jongens hoewel hij wist dat hij was besmet. Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde A. in augustus 2001 voor hetzelfde feit nog tot vijf jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag.

A. ging hiertegen in cassatie bij de Hoge Raad. Die vond de motivering van het hof in Leeuwarden in de zaak van één van de twee slachtoffers onvoldoende en verwees de zaak daarom terug naar het hof in Arnhem. Het hof achtte gisteren niet bewezen dat A. schuldig is aan poging tot doodslag en veroordeelde hem voor deze ene strafzaak tot een gevangenisstraf van twee jaar en drie maanden.

Het hof baseert zijn oordeel mede op verklaringen van aids-deskundige prof. S. Danner, die op de zitting zei dat besmetting met hiv tegenwoordig niet per definitie hoeft te leiden tot de dood. Gelet op de huidige stand van de medische wetenschap, waarin mensen kunnen worden behandeld met medicijnen, is de kans op overlijden kleiner.

Via een homobabbelbox kwam A. in contact met een man uit Wieringen. Deze bood jongens aan voor seks. De mannen maakten een afspraak en bij de Leeuwarder thuis werden de slachtoffers verkracht. A. wist dat hij drager was van hiv, maar had toch onbeschermd contact met de slachtoffers. Inmiddels zou uit testen zijn gebleken dat de jongens, die toen 14 en 16 jaar oud waren, niet besmet zijn geraakt.

Met name door de laatste alinea ben ik overtuigd dat hier sprake moet zijn van poging tot doodslag. Maar nee, het is ‘slechts mishandeling’ …

Begrijpt u het nog??