Een moslim-hypotheek. Nee, niet zelf bedacht, het blijkt te bestaan. Kwam ik achter via het volgende artikel uit het Parool:

AMSTERDAM – De Britse bank HSBC komt deze maand met een hypotheek zonder de volgens islamitische regels verboden rentevergoeding. Daarvoor is een financieringsconstructie bedacht waarbij de bank in naam van een klant een huis koopt en dat weer verhuurt voor een periode van meestal 25 jaar.

Volgens de islamitische sjaria-wetgeving is het verboden rente te geven of te vragen. HSBC richt zich met zijn islamitische hypotheken en betaalrekeningen op de circa twee miljoen moslims in Groot-Brittannië, maar ook anderen mogen er gebruik van maken. Daarmee is HSBC de eerste grote Britse bank die de ‘islamitische’ hypotheken introduceert. Moslims moesten tot dusver de sjaria-wetten negeren, huizen in een keer betalen of hypotheken aanvragen bij de Arabische banken die in Groot-Brittannië opereren.

De huizenkoper betaalt bij HSBC voortaan maandelijks huur in plaats van een afbetalingstermijn plus rente. Volgens HSBC betaalt een moslim vrijwel hetzelfde bedrag als bij een gewone hypotheek met rente, alleen de financieringsconstructie is anders verder>

In nederland schijnt er geen behoefte te zijn aan deze zogenoemde molsim-hypotheek. Wel blijken sommige mensen hier in overleg met de bank alle verkregen rente af te staan aan goede doelen. Nooit geweten ..

Overigens vind ik het woord moslim-hypotheek wat ongelukkig gekozen, waarom niet de ‘Sjaria-hypotheek’?