Toevoeging op onderstaand artikel. Even voor de duidelijkheid: bij mij is ME gesteld en ik val ook onder de ‘strengere’ criteria. Ik wordt echter behandeld alsof ik CVS heb. Al is het maar omdat de meerderheid van Nederland ME en CVS gelijk stelt of sterker, beweert dat de naam ME niet meer gebruikt mag worden. Dit omdat de naam ME de oorzaak niet aangeeft. Myalgische (pijnlijke spieren) Encephalomyelitis (verspreide ontsteking van de hersenen en ruggenmerg). De ontstekingen zijn nooit aangetoond. Chronisch Vermoeidheids Syndroom deed zijn intrede omdat deze term de ziekte beter zou beschrijven. Vervolgens is in Nederland iedereen met vermoeidheid als hoofdklacht onder de noemer CVS geschoven.

Momenteel werkt dat dus meer verwarring dan wat anders in de hand. Zo kan het gebeuren dat Cognitief Gedragstherapie (CGT) zou helpen tegen ME. Want de naam ME ‘mag’ niet gebruikt worden, de criteria voor Chronisch Vermoeidheids Syndroom zijn stevig opgerekt en mensen met ideopathische vermoeidheid of depressie zijn vaak wel gebaat bij CGT. Een onderscheid tussen aandoeningen is dus zo slecht niet.

Aan de andere kant zal de verwarring nog lang blijven bestaan vrees ik. In Nederland gebruikt men of de term ME helemaal niet meer, of maakt gebruik van beide benamingen: ME/CVS.

Begrijpt u het nog? Het heeft even geduurd voor ik het zelf begreep namelijk .. Vandaar ook onderstaand artikel.