Ook in de mode tegenwoordig: toetsen en testen loslaten op kindertjes. Nu wil men kinderen van zes al aan een toets onderwerpen. Kan later mooi vergeleken worden met de Cito toets en tadaaaa, dan weten we mooi wat de ‘toegevoegde waarde’ van de school in questie is. En ‘de kindertjes vinden het hardstikke leuk zo’n toets’.

Tja. In mijn ogen werkt dit de alles verterende prestatiedrang in deze maatschappij alleen nog maar meer in de hand. Over de Cito toets wordt ook beweerd dat het ‘niet belangrijk’ is en niet al teveel over de kinderen zegt. Maar ondertussen zijn niet alleen de kinderen maar ook de ouders stik nerveus en wordt meestal de verdere schooloopbaan eraan opgehangen. Oftewel: toch stiekem ergens wel een beetje belangrijk nietwaar. Willen we nu zes-jarigen gaan lastig vallen met die onzin?

Ik heb nooit een Cito toets gedaan en op mijn 31e vindt iedereen dat nog steeds ‘belaaaachelijk’ want dat is toch ‘hardstikke belaaaangrijk!!’ Ongeacht het feit dat ik netjes naar het VWO ben gegaan en daarna beschaafd ben gaan studeren, heb ik blijkbaar nog altijd een gemis aan die belachelijke toets.

Misschien heb ik daarom mijn studie wel niet of kunnen maken, niet ME maar gemis aan Cito .. 😉