Zag vanavond op het weeknieuws van Rtl 4 opnieuw hoeveel plezier mensen hadden met de grote stroomstoring in Amerika. Het leek wel of iedereen de straat op was gestroomd op zoek naar gezelschap en gezelligheid. Mensen die gitaar speelden, dansten, elkaar lief hadden en een skatende cowboy gekleed in een hoop blacklight. Men verwacht in Toronto over negen maanden de grootste babyboom van de geschiedenis, dus ook binnenshuis heeft men zich uitstekend vermaakt bij romantisch kaarslicht.

Natuurlijk was het deels zo leuk omdat het een tijdelijk iets is. En eens wat anders, een leuke doorbraak van de dagelijkse sleur van iedere dag achter de computer weblogs lezen 😉 Ook waren er ook veel nadelige gevolgen. Boodschappen konden weggegooid, vervoer lag stil en je zal niet toevallig in een torenflat wonen zonder lift. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer negatieve effecten op te noemen.

Maar kijkend naar de leuke beelden van vrolijke mensen vroeg ik me toch stiekem af, hoe goed is de vooruitgang nou voor de mens? Is het leven niet leuker als het een stuk simpeler is? Het is toch typisch dat geliefden pas tijd voor elkaar hebben zodra de stroom uitvalt. Er ineens gewoon zomaar ruimte is voor jong grut vanwege het simpele feit dat de electrische apparaten slechts een dagje niet werken. Dat de straat een zoveel socialer gezicht krijgt en velen die elkaar normaal amper gedag zeggen nu gezamenlijk liedjes zongen en plezier maakten. Het leverde in elk geval een zeer surrealistisch plaatje van Amerika op.

Misschien moeten we hier maar een maandelijkse stroomuitval-dag instellen … Stroomloze zondagen!