Voorgeschiedenis te lezen hier, hier en hier .. Voor de mensen die geen zin hebben in een hoop leeswerk en horro-foto’s: begin december viel hier de verwarming in de slaapkamer uit en zonder stoken bleek alles enorm te gaan schimmelen. Niet alleen de ramen en de vloer maar ook de bedbodems en de matrassen. In eerste instantie werd me op de mouw gespelt dat er een constructiefout in het verwamingssysteem zat (nee de CV ketel kan het niet zijn mevrouw), toen men met het warme weer terug kwam zou het volgens het onderhoudsbedrijf nog steeds om een constructiefout gaan (nee mevrouw, we hebben toch al gezegd dat het de CV-ketel niet kan zijn!) en de bouwopzichter betwijfelde of er uberhaupt wat aan de hand was (De CV-ketel hoeft nooit onderhouden te worden, u hoeft mij niets te vertellen zeg mevrouw). De schade wilde hij niet opnemen. Toen men dan eindelijk kwam om mijn verwarming te gaan verbouwen bleek … HET WAS DE CV-KETEL!!! Die namelijk in al die tijd nooit was onderhouden omdat we blijkbaar niet op de onderhoudslijst stonden. Waarom iedereen mij voor gek verklaarde heb ik nauurlijk nooit meer antwoord op gehad.

Maar het ging verder. De bouwopzichter wilde welliswaar geen schade opnemen, maar daarmee was de kous natuurlijk niet af. Het bed was niet meer bruikbaar en elke monteur die hier binnen had gestaan plus onze verzekering was het geheel eens: de schimmel en condens was veroorzaakt omdat de verwarming was uitgevallen door achterstallig onderhoud. Wij hadden er verder niets meer aan kunnen verhelpen of voorkomen. De bouwopzichter wilde niet meer in gesprek, we moesten maar een officiele afwijzing bij onze verzekering aanvragen en een officiele schadeclaim indienen. dat heb ik gedaan. Bovendien heb ik een brief geschreven naar de klachtencommissie over de procedure, de onbeschofte werkwijze van de bouwopzichter en het feit dat hij geen enkele medewerking wilde verlenen.

Bizar genoeg kreeg ik geen brief terug van de klachtencommissie, maar van de mijnheer waar ik een klacht over had ingediend. Of dat niet genoeg was werd me opnieuw te verstaan gegeven dat we misschien wel niet goed gelucht hadden (rolgordijntje in de badcel was dicht bij inspectie en dan zakt blijkbaar het hele huis in elkaar). Maar vanwege de ongelukkigheid van de zaak wilde hij graag om de tafel om over een vergoeding te praten. Ja daahaaag, dat feest ging niet meer door hee. Acht maanden later en alle officiele stukken van mijn verzekering al binnen gaan we het doen zoals hij dat per se wilde hebben, de officiele weg dus. Om mijn hart te luchten heb ik de helpdesk gebeld en gedreigd met een advocaat.

En kijk eens aan, dat lijkt zomaar geholpen te helpen! Toen ik net de zoveelste brief wilde gaan opstellen kreeg ik een telefoontje van een verzekeringsmaatschappij. En wel de verzekeringsmaatschappij van de woningbouw! Vriendelijk, correct en meelevend wilden ze graag de zaak zo snel mogelijk oplossen. Komt dat mooi uit, dat willen wij ook! Alleen al het normale contact was een verademing.

Vandaag is er een expert langs geweest om de zaken te bekijken. Het bed hebben we een maand geleden weggegooid, na zeven maanden en drie mensen die zogenaamd schade kwamen opnemen vond ik het wel genoeg. Maar we hadden de foto’s en de brief van de verzekering met data wat wanneer gemeld is. Verder heeft hij foto’s gemaakt van de ventilatiekanalen die hier verstopt zitten achter het verlaagde plafond en boven een keukenkastje en hebben we ons verhaal gedaan. Beetje ongelukkig dat de hond overal in de weg ging staan en Knoepie (poesje van twaalf weken) zijn tas en broekspijp reuze interessant vond! Je voelt je toch lullig als je overal een Knoepie onder vandaan moet vissen 🙂

De expert gaat er nu mee aan de slag. Het is een uitgebreid schade onderzoek geloof ik, wat me wel iets verbaasde (zit me net te bedenken dat we een hoop getuigen hebben maar dat zijn we vergeten te vertellen..). De laatste negen maanden is er drie keer zoveel geld uitgegeven aan deze zaak dan het schadebedrag hoog is. Hij vond het dan ook een schadebedrag van niks denk ik, hoewel wij het nogal wat vinden. In elk geval, hij zal alle feiten overdragen aan de verzekering van de woningbouw die dan een beslissing neemt of de schadeclaim gegrond is. Valt die beslissing positief uit dan wordt er nog gekeken naar hoeveel er uitbetaald wordt. De nieuwwaarde wordt niet vergoed dus zelfs als er een goede beslissing komt schieten we er bij in. Stiekem vind ik dat belachelijk. De matrassen waren vrij nieuw en hebben we gekocht omdat ik een goed matras nodig heb. Door een hoop onbenul, onwil, niet luisteren en vooral, niet door onze schuld slapen we nu op een aanmerkelijk slechter, zeer tweedehands geleend matras in een veel te groot bed waar we wat gekregen beddegoed voor hebben en de lakens niet meer omheen kunnen (inderdaad, ik moet even klagen) wat niet bepaald bevorderlijk is voor de gezondheid. Maar goed, zo werkt dat heb ik me door iedereen laten vertellen. De spullen zijn u eenmaal gebruikt.

Ben in elk geval blij dat er nu ineens zoveel schot in de zaak zit en we niet meer te maken hebben met een bouwopzichter die me behandeld als een of andere imbeciel. Grappig extraatje. Omdat ik het bed-verhaal ook op mijn log had vermeld, is de url inclusief zoektip meegenomen om als ‘bewijs’ eventueel een rolletje te mogen spelen.

Wie had dat gedacht dat een log nog zo van pas zou kunnen komen 😉