Ja ja, dit kabinet zou er voor gaan zorgen dat de chronisch zieke er niet teveel op achteruit zal gaan de komende jaren. Merkwaardig genoeg krijg ik een heel ander idee, horende wat er alleen al deze week besloten is over chronisch zieke mensen. Zo gaan de vrij verkrijgbare middelen als pijnstillers, anti-histamine, middelen tegen schimmelinfecties en meer van dat uit het ziekenfonds. Ben je allergisch of heb je reguliere pijnstillers kan dat een behoorlijk duur grapje worden. Verder zal elk recept geld gaan kosten (niet duidelijk of dat nu op 1,50 of 2 euro is gesteld). Ook fijn, zeker als je bedenkt dat veel medicijnen nou eenmaal niet in grote hoeveelheden meegegeven worden. Dan wordt een deel van de thuiszorg geschrapt uit de vergoedingenlijst van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Ow en de eigen bijdrage voor de voorzieningen uit de AWBZ worden verhoogd. Hierbij moet je denken aan hulmiddelen zoals rolstoelen, scootmobiel of een aangepaste fiets. De Anti-conceptiepil zal alleen nog vergoed worden tot 21 jaar en wie mooie tanden wil houden moet de tandartskosten zelf gaan ophoesten. Fysiotherapie verdwijnt uit het ziekenfonds voor 18-plussers, behalve voor chronisch zieken. Dat valt dan nog mee indien ME, FM en RSI erkent wordt door de verzekering dan hee. Vergoeding voor ziekenvoer per taxi verdwijnt ook. En als laatste las ik nog dat psychotherapie boven de dertig behandelingen niet meer vergoed wordt. Tja, de psycholoog was al stiekem uit het pakket verdwenen dus dan valt het nog mee. En zo zijn de bezuinigingen in de zorg afgerond voor iemand met de ogen kon knipperen.

Nou viel ik al niet in bepaalde regelingen omdat mijn partner zo dom was om met mij samen te gaan wonen. Huishoudelijke hulp, hulmiddelen, overbrugging in uitkering en aanvullende uitkeringen werden hier om die rede in een zucht afgewezen, dat kan mijn partner allemaal gerust opvangen. En “je hebt toch wel vrienden die wat kunnen doen?” Anti-histamine en pijnstillers kocht ik al zelf aangezien mijn huisarts het niet nodig vindt die voor te schrijven. Ze liggen tenslotte in de drogist en ik blijk alleen chronisch ziek als het de ander zo uitkomt (want wat ik ook mankeer wordt wel in een mum van tijd onder ME geschoven ..). Mijn verzekering vind me ook niet zo chronisch ziek, dus ziekenvervoer kreeg ik al niet vergoed.

Gelukkig wilde ik net gaan overstappen van anti-conceptiepil naar spiraaltje, dat scheelt toevallig lekker in de kosten. Voor fysiotherapie werd ik afgewezen omdat het niet veel meer zou uithalen. Mocht het later nog eens proberen maar dat zullen we dan maar achterwege laten. Hopelijk krijgen we in de toekomst wat meer medicijnen per keer mee, al die doosjes Ventolin (tegen astma) die we nu verplicht apart bestellen omdat de huisarts ‘overzicht op het gebruik wil houden’ moet maar eens afgelopen zijn.

Valt het al met al mee, hoeven we alleen maar te gaan sparen voor de tandarts 😉