Gehandicapten en ouderen zoeken het binnenkort weer zelf maar uit duidelijk:
UTRECHT (ANP) – Ouderen- en gehandicaptenorganisaties zijn boos op minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Aanleiding is een interne notitie van zijn ministerie waaruit zou blijken dat het kabinet gemaakte afspraken over het recht op voorzieningen van tafel schuift.

Het gaat om een protocol dat in overleg met de gemeenten vorig jaar is opgesteld en waarin precies staat op welke voorzieningen de mensen recht hebben. Dat heeft voorzitter J. Troost van de koepelorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten (CG-Raad) donderdag gezegd. Dat protocol was in de ogen van de CG-raad een handvat voor gehandicapten om hun recht op te eisen bij de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG).

Volgens Troost is er sprake van een bezuinigingsmaatregel. “Eigenlijk zegt het kabinet nu: als je een partner hebt, heb je geen elektrische rolstoel nodig. Dan kan je partner wel duwen.” De CG-Raad is niet de enige met kritiek, ook de Federatie van Ouderverenigingen is boos.

Het ministerie wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan. Het document was een discussiestuk. De kwestie staat inmiddels op de agenda van de kabinetsbesprekingen over de begroting. In november kan de Tweede Kamer een beleidsbrief over de kwestie tegemoet zien.

Inmiddels is het protocol al een aantal keer aanleiding geweest voor een rechtzaak tegen een gemeente. In een geval deed de rechtbank de uitspraak dat het protocol slechts richtlijnen bevatten. Maar de rechtbank in Assen oordeelde anders in een zaak tegen de gemeente Emmen, stelt Troost. Die uitspraak is overigens nog niet definitief, want de gemeente Emmen is in hoger beroep gegaan.