Misschien heeft u het wel gezien, de relame van Discovery over een documentaire over de de legendarisch mooie Egyptische koningin Nefertiti – vrouw van de vooruitstrevende farao Achnaton en de stiefmoeder van farao Toetanchamon. Of misschien heeft u de documentaire zelf wel gezien. Persoonlijk vind ik het een aanrader, mooie en leuke documentaire. Men denkt bewijs te hebben gevonden dat haar gemummificeerde lichaam nu eindelijk gevonden is en vertelt waarom men dat denkt.

In mijn ogen wordt nergens beweerd dat het gevonden lichaam zeker te weten Nefertiti is, alleen dat betreffende onderzoekers sterk in die richting denken. Desalniettemin is er een rel losgebroken rond deze docu. De onderzoeksbureau’s vliegen elkaar in de haren met argumenten waarom zij een hij zou zijn of zij gewoon geheel iemand anders is of dat ze toch de echte Nefertiti is.

Een tegen-argument klonk mij wat vreemd in de oren. “Hawass stelt dat Nefertiti zes maal een kind heeft gekregen en dat haar bekken dus tamelijk breed zou moeten zijn. “Maar de heupen van deze mummie zijn betrekkelijk smal”, zei hij.”

Het kan aan mij liggen maarre .. zijn er niet meer vrouwen met smalle heupen die toch kinderen hebben gebaard?