Het kan u niet ontgaan zijn, dit kabinet slaat zijn bevolking met zoveel mogelijk bezuinigingen om de oren. Enkelen die relevant zijn in dit topic: bijstandsmoeders moeten ongeacht de leeftijd van het kind solliciteren, bijwerken wordt niet meer beloond (volledig afgetrokken van de uitkering), vervolg WW is afgeschaft, de WAO wordt zoveel mogelijk ingeperkt, bijzondere bijstand wordt ingeperkt enz, enz enz.

Vanavond zag ik netwerk, en mijn kaak … (j) … viel inderdaad op de vloer. Onderwerp: politici op wachtgeld. En het feit dat op wachtgelduitkeringen niet gekort gaat worden, het feit dat zij een eigen WAO regeling hebben en NIET herkeurd zullen worden, het feit dat zij geen sollicitatieplicht hebben of krijgen, het feit dat zij leuke studies, vakanties, sabaticals en weet ik wat meer kunnen doen, het feit dat zij recht hebben op Outplacement (hulp bij vinden van een andere baan) tot 50.000 euro per persoon en het feit dat zij mogen bijverdienen tot 100% van hun laatstverdiende loon(!!). En kijk uit, een wachtgelduitkering kan niet vergeleken worden met een bijstandsuitkering hoor. Nee, nee, dat is wel even een stukje meer.

Voor de mensen die het niet gezien hebben en mijn verontwaardiging willen delen, hier een kleine samenvatting:

Op dit moment zitten 139 ex-politici op wachtgeld, 109 ex-parlementsleden en 30 ex-ministers. Dat klinkt weinig maar bedenk u wel dat dat net zoveel is als er momenteel actief in het parlement zitting hebben. Oftewel, 100% van de politieke bevolking zit op wachtgeld! Op de netwerk site staat te lezen: “De wachtgeldregeling houdt in dat politici enkele jaren lang een deel van hun salaris doorbetaald krijgen totdat ze een nieuwe baan accepteren. Voormalig bewindslieden hebben het eerste jaar recht op 80 procent van hun salaris. Dat komt neer op zo’n 7335 euro bruto per maand voor ministers en op 6880 euro bruto per maand voor staatssecretarissen. De jaren erna krijgen ze 70 procent (afhankelijk van de periode die ze op het Binnenhof hebben doorgebracht is dat minimaal twee en maximaal zes jaar). Voor oud-Kamerleden gelden dezelfde termijnen als voor bewindslieden. Hun schadeloosstelling komt neer op 5587 euro bruto per maand.” Oftewel, de laagstbetaalden hebben een schamele uitkering van 5587 bruto per maand. Omgerekend hebben zij dus bruto ongeveer 6,2 maal zoveel inkomen per maand dan ik met mijn minimum-WAO uitkering.

Dat feit ansich is niet het grootste struikelblok. Tenslotte hebben de meesten een goede baan opgegeven en als politicus verzet je normaal gesproken flink wat werk (Tenzij je Bijlhout heet nietwaar, die kan 150.000 euro ontvangen voor dat half uur dat ze politicus was). Alleen, zij hoeven dus niet te solliciteren en erger, velen doen dat dus ook niet!! Zo kwam er iemand voorbij die een sabatical had gehouden van een jaar om een beetje bij te komen. “Om gewoon weer eens te kunnen gaan sporten, dingen op een rij te krijgen Daarna heb ik wat leuke klussen gedaan en nu ben ik wel weer bereid een baan te gaan zoeken” en “Ja, ik heb recht op 4 jaar wachtgeld!” Zij heeft overigens zorggedragen dat bijstandsmoeders de abeidsmarkt weer opgaan. Een ander ging eerst een studie Politieke Geschiedenis afmaken voor hij een baan ging zoeken. Iemand schreef eerst een proefschrift wat – in zijn ogen – ‘zeker een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappij’. Het proefschrift gaat over ‘betaald voetbal in Alkmaar’. En dan nog de ex-staatssecretaris die van een trapje viel en iets aan haar been opliep waardoor zij in een WAO regeling voor politici terecht kwam (de invaliditeitsregeling ). We zien haar de tuin in wandelen en op de vraag of zij ook herkeurd zal worden antwoord zij “Nee hoor, ik blijf daar godzijdank buiten. Dat blijft me dan tenminste nog bespaart.” Wel vind ze het erg dat de bevolking wel overladen wordt met bezuinigingsregelingen. Tot aan haar pensioen blijft ze in de invaliditeitsregeling zonder dat iemand er naar om kijkt.

Drie maal raden welke partijen deze regelingen met hand en tand verdedigen en in stand houden … inderdaad: CDA en VVD dus! Van de VVD nog te verwachten misschien. Ach wat zeg ik, van het tegenwoordige CDA toch zeker ook 😛 Het eigen bedje is gespreid, snijden is altijd leuk als je zeker weet dat je eigen toekomst niet op het spel zal staan.

Mijn smoelwerk viel nog wel het meest open van het feit dat de politici die in de regeling zitten, met volkomen droge ogen, zonder enkele schaamte zichzelf zaten te verdedigen. Zij voelden het feit dat zij konden doen waar ze zin hebben als een puur recht. Herhaaldelijk kwam voorbij hoe zwaar werken in de politiek is dus hoe normaal het is dat zij eerst giga leuke dingen gaan doen – soms voor jaren aan een stuk – om later nog eens te gaan ‘bekijken’ welk werk ‘goed bij ze past’. De mevrouw die voelde dat haar de goden zij dank een herkeuring ‘tenminste’ nog bespaard zou blijven terwijl zij voor haar halve villa in uitgestrekte tuin een lekker wandelingetje maakte, wetende dat ze voor de rest van haar leven niet meer hoefde te werken, zei het helemaal.

Tja, wat kan eens mens hier nog aan toevoegen … (fy)